Külföld

A Nyugatnak is példa hazánk családpolitikája

Meghozza a várt eredményeket a magyar családpolitika – derül ki a The American Conservative pénteki cikkéből, amiben Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is megszólalt.

A Nyugatnak is példa hazánk családpolitikája
Novák Katalin: A családpolitika a magyar GDP öt százalékát teszi ki – ez óriási összeg, amire befektetésként kell tekinteni
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szerző, Jonathon Van Maren emlékeztetett, Európa-szerte aggasztóak a negatív demográfiai trendek, Magyarország azonban tesz is ellenük.

Nyilatkozatában Novák Katalin emlékeztetett, az Alaptörvény alapvető életpárti és családpárti elveket rögzít, s világosan megállapítja azt is, hogy a házasság egy nő és egy férfi között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a családpolitika a magyar GDP öt százalékát teszi ki – ez óriási összeg, amire befektetésként kell tekinteni.

A cikkben kitértek arra is, hogy a kormány nem terheli a családokat extra költségekkel, a magyar adórendszer nagyon családbarát. Ezzel kapcsolatban Novák Katalin felhívta a figyelmet egyebek mellett a négy- vagy többgyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességére is.

A szerző szerint a magyar intézkedések egy részét a nyugati országok is tudnák alkalmazni, a cikkben részletesen felsorolja a magyar családpolitika elemeit, beleértve az otthonteremtési támogatásokat, valamint az anyák diákhitel-kedvezményeit is.

Objektum doboz

Mindezek az intézkedések azt szolgálják, hogy Magyarország családbarát ország legyen. Kiemelte, a magyar kormány nem a segélyezés politikájában hisz: a családtámogatások mindenki számára elérhetőek, ám alapfeltételük a munka. Novák Katalin úgy fogalmazott, szerte a fejlett világban a gyermeket vállalók kevésbé előnyös helyzetbe kerülnek, mint a gyermektelenek, a kormány pedig fel akarja számolni ezeket az akadályokat.

A cikk összefoglalójában Jonathon Van Maren megállapította, Novák Katalin és kollégái olyan konzervatívok, akik tudják is, mit akarnak megőrizni és hajlandóak félretenni az erőltetett gazdasági semlegességet, hogy előnyösebb helyzetet teremtsenek a családoknak, akik a nemzet túlélését jelentik. „Ez egy lenyűgöző vállalkozás, amit a nyugati nemzeteknek érdeklődéssel kell figyelnie” – írta a szerző.

Kapcsolódó írásaink