Külföld

Az uniós helyreállítási alap egyharmadát az egészségügyre költi a kormány

Az Európai Bizottság előtt a magyar terv

Benyújtotta a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet az Európai Bizottságnak (EB) – közölte tegnap a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az MTI-vel.

Ágostházy Szabolcs elmondta, hogy az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terv több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb terület az egészségügyi rendszer további fejlesztése lesz, erre a források 34,1 százalékát szánják. Kiemelt besorolást kapott emellett a környezetbarát közlekedés fejlesztése és az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése. Ágostházy leszögezte: a magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek, egyben igazodik a kormány saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez.

Megerősítette, hogy Magyarország egyelőre nem tervezi igénybe venni az uniós finanszírozási eszköz keretében hazánk számára rendelkezésre álló hitelkeretet. Ágostházy jelezte, hogy a kormány az elmúlt nyolc hónapban intenzív és konstruktív tárgyalássorozat folytatott az EB-vel, és a társadalmi egyeztetési folyamat során mintegy ötszáz szervezettel, önkormányzati szövetségekkel, érdekképviseletekkel működtek együtt.

Korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezte, hogy nem igazak a baloldali sajtó azon hírei, miszerint Brüsszel kifogásolta magyar helyreállítási tervet. Az EB tegnap közölte, hogy megkapta a magyar helyreállítási tervet, amelyet a következő két hónapban az eszközről szóló rendeletben meghatározott tizenegy kritérium alapján fognak kiértékelni.

Kapcsolódó írásaink