Külföld

A V4 és Japán gazdasági együttműködése hozzájárulhat a gazdasági fellendüléshez

A visegrádi csoport (V4) és Japán gazdasági együttműködése hozzájárulhat a közép-európai térség járvány utáni gazdasági fellendüléséhez - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Varsóban, ahol a visegrádi partnerek és Japán diplomáciai vezetőivel tárgyalt.

A V4-nek egyértelműen az az érdeke, hogy Japán még szélesebb körben kerüljön bevonásra a V4-es gazdasági együttműködésbe, a közép-európai infrastrukturális fejlesztésekbe - szögezte le Szijjártó Péter az MTI-nek továbbított felszólalásában.

Megállapította: az ilyen együttműködés hozzá fog járulni a V4 járvány utáni gazdasági újraindulásához. Utalva a V4 országait összekötő gyorsvasút terveire, valamint arra, hogy Japán a gyorsvasutak építésében és működtetésében fontos világpiaci szereplő, közölte: kollégáival együtt javasolták a japán partnereknek, hogy fontolják meg még mélyebb bekapcsolódásukat a közép-európai infrastrukturális fejlesztésekbe.

„Régóta mondjuk, hogy Közép-Európa az európai növekedés motorjává vált”, a (térségbeli országok által követett) észszerű politikai stratégiák nyomán az európai kontinens legvonzóbb beruházási térségét sikerült létrehozni - mondta a miniszter. Hozzátette: ma ez több ezer kilométer távolságból is látszik, a G7-es csoport országai is látják mindezt.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem kapcsán megállapította: már látszik a fény az alagút végén, a térségnek jó esélye van arra, hogy az újrainduló Európai Uniónak (EU) is motorja legyen. Erre fog koncentrálni a V4 júliusban kezdődő magyar soros elnöksége - jelentette be.

Aláhúzta: a közép-európai országok sokat profitálnak a Japánnal folytatott együttműködésből, egyrészt a gazdasági, beruházási kooperáció rendkívül magas színvonala miatt, másrészt a kutatásfejlesztés terén elért eredmények nyomán. Harmadrészt pedig azért, mert a térség országaihoz hasonlóan Japán is megértette a nyugat-balkáni térség fontosságát biztonsági szempontból.

A V4 és Japán között "voltak is, lesznek is közös nyugat-balkáni projektek, fejlesztések egészségügyi és oktatás területén" - jelentette be.

A magyar-japán gazdasági együttműködés kapcsán Szijjártó felidézte: Magyarországon már 180 japán cég működik, melyek több mint 40 ezer embernek adnak munkát, a japán vállalatok már a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják itt.

Utalva arra, hogy Japán a világ legnagyobb, 15 ázsiai és óceániai országot tömörítő szabadkereskedelmi övezetének tagja, Szijjártó óriási lehetőségekről beszél. Úgy ítélte meg, hogy a V4 és Japán együttműködése kiváló alapot teremthet a távol-keleti szabadkereskedelmi övezet és az EU együttműködéséhez.

Magyarország érdekelt a világ szabadkereskedelmében, ez komoly lehetőséget jelent számára, hiszen "sokat dolgozott azért, hogy versenyképes legyen" - jelentette ki, azzal is érvelve, hogy az ország GDP-arányosan a 11. legnagyobb exportteljesítményt nyújtja a világon.

A Japánban rendezendő nyári olimpiai játékok kapcsán Szijjártó elmondta: a magyar olimpiai csapat kialakulása folyamatban van, remélhetőleg 150-160 magyar sportoló tudja megszerezni a kvalifikációt. Egészségükről a kormány az oltással természetesen gondoskodik, annak érdekében pedig, hogy az olimpiai küldöttség lehetőleg kevés nehézséggel szembesüljön, megerősítik a tokiói magyar diplomáciai jelenlétet, és az öt évvel ezelőtti játékokhoz hasonlóan olimpiai attasékat küldenek ki a tokiói nagykövetségre.
 

Kapcsolódó írásaink