Gazdaság

Matolcsy: Olaszországban az adórendszer teljes átalakítására van szükség

Minden bizonnyal igaz, hogy Európa jövője, és különösen az eurozóna jövője az Olaszországban végrehajtandó reformokon nyugszik - reagált Matolcsy György Andrea Lorenzo Capusellának a Finencial Timesban 2021. április 27-én megjelent cikkére a novekedes.hu-n.

1995 és 2019 között, egy negyedszázad leforgása alatt, az olasz gazdaság termelékenysége kicsivel az eurozóna átlagának negyedével nőtt, az egy főre jutó GDP pedig az eurozóna átlaga feletti 9 százalékról az átlag alatti 10 százalékra esett - írja a jegybankelnök.

Kétségtelen, hogy Olaszországban mindent elsöprő strukturális reformokra van szükség. Amint azonban azt itt Magyarországon is megtapasztaltuk, mindennek az adózási rendszer az alapja. Nekünk sikerült egy új, egykulcsos adórendszert, átstruktúrált ÁFA-rendszert, vadonatúj válságadónemeket, bankadót és egyéb intézkedéseket is bevezetni. Mindezek eredményeként rendkívül sikeres költségvetési konszolidáció valósult meg 18 hónap alatt 2010 közepétől 2011 végéig - emeli ki.

A magyar gazdaság minden, 2010-es években elért eredménye az adórendszer korai reformjából eredeztethető. Egyértelmű, hogy Olaszországnak is tudomást kell vennie az adórendszerét érintő problémákról - teszi hozzá Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink