Külföld

Felszámolná a baloldal a szuverenitást

Föderális Európát építene a Spinelli-csoport, amelynek mások mellett Gyurcsányné is tagja

Ha az európai föderalistákon múlik, milliónyi magyar nem lenne még beoltva, és az adók is magasabbak lennének. Bemutatjuk a Spi­nelli-csoportot, amely nemrég újabb javaslattal jelentkezett.

Felszámolná a baloldal a szuverenitást
Cohn-Bendit és Verhofstadt mondaná meg, milyen Európában éljünk
Fotó: AFP/Georges Gobet

Állandósítaná a közös eladósodást, és a közös vakcinabeszerzés kudarca ellenére is központosítaná az egészségügyet az úgynevezett Spinelli-csoport, amelynek magyar baloldali európai parlamenti képviselők is tagjai. Közös céljuk az európai egyesült államok, amelyben feloldódna a magyar szuverenitás és államiság, veszélybe kerülnének magyar munkahelyek és a rezsicsökkentés is.

A csoportot, amelyik a kommunista, föderalista olasz politikus, az EU egyik alapító atyjának nevezett Altiero Spinelliről kapta a nevét, 2010-ben alapította Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő, volt belga kormányfő, a botrányos előéletű, pedofíliával is vádolt zöld­párti Daniel Cohn-Bendit, a francia liberális Sylvia Goulard, valamint a zöldpárti Isabelle Durant. Az EP-ben 74 tagjuk van, köztük a magyar baloldali EP-képviselők nagy része is: a Gyurcsány-párti Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Rónai Sándor, a szocialista Ujhelyi István és a jobbikos Gyöngyösi Márton.

A Spinelli-csoport nagy tervekkel készül az EU jövőjéről szóló egyéves konferenciasorozatra, amely a május 9-i Európa-napon rajtol el: be akarják fejezni „a föderális Európa építését”. Április végén a Népszava is leközölte legújabb felhívásukat a fiskális és egészségügyi unió létrehozásáról. A kezdeményezők szerint az egyszerinek szánt közös kötvénykibocsátást intézményesíteni kell. Mint írták, a Spinelli-csoport szerint Európa a közös oltási stratégiá­val lerakta az egészségügyi unió, a közösen beszedett adókból törlesztendő hitelkibocsátással pedig a fiskális unió alapjait.

Álláspontjuk szerint a hitelfelvétel és az adózás nem maradhat örökké a nemzeti kormányok kezében. Átalakítanák az EP-választást is: lehetővé válna a nemzeteken átnyúló, transznacionális listaállítás, és az Európai Bizottság elnökévé azt a politikust választanák meg a polgárok, aki a legtöbb szavazatot kapott páneurópai párt listáját vezeti.

A felhívás alapján egyértelmű, hogy tovább csorbítanák a nemzeti szuverenitást, és a bevándorlásról se dönthetnének a tagállamok: „Létre akarunk hozni egy erős, legitim és megfelelően finanszírozott politikai uniót, amely képes kezelni korunk nagy, nemzeteken átívelő kihívásait a szakpolitikák széles körét illetően, a klímaváltozástól a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekig, az egészségügytől a migráción át a külügyekig és a védelempolitikáig”.

Az adópolitika egységesítésére irányuló kísérletek nem újak, többször is érte támadás a magyar kormányt a társasági adó kulcsának jelentős csökkentése miatt. Brüsszel 2015-ben háromszor is felfüggesztett költségvetési vonzattal bíró magyar állami intézkedést – reklámadó, dohányipari vállalkozások magyarországi egészségügyi hozzájárulása, élelmiszerlánc-felügyeleti díj – noha más tagállamoknál ezt korábban csak ritkán alkalmazta. A magyarok többsége nem támogatja az adópolitika központosítását, hiszen a 2017-es nemzeti konzultáción a válaszadók szinte egyöntetűen az adócsökkentések politikájának folytatását támogatták, márpedig ez nem lenne lehetséges, ha a döntés Brüsszel kezébe kerülne.

A mások mellett a szocialista Ujhelyi István által is szorgalmazott európai egészségügyi unió megvalósulása esetén hazánk kizárólag a közös brüsszeli vakcinabeszerzésre hagyatkozhatott volna, és múlt hónap végéig csaknem 1,3 millióval kevesebb magyar ember kaphatott volna oltást.

Kapcsolódó írásaink