Külföld

Moszkvában bekérették Szlovákia és a balti államok nagykövetét

Bekérette szerdára Szlovákia és a három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét az orosz külügyminisztérium.

Moszkvában bekérették Szlovákia és a balti államok nagykövetét
Bekérette szerdára Szlovákia és a három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét az orosz külügyminisztérium
Fotó: AFP

Erről kedd este tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget az orosz diplomáciai tárca, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A három baltikumi ország pénteken jelentette be, hogy kiutasít négy orosz diplomatát, akik tevékenységét a státusával összeegyeztethetetlennek ítélte. Csütörtökön Szlovákia közölte, hogy nemkívánatos személynek minősített három orosz külképviseleti alkalmazottat, és az intézkedés a Csehország iráni szolidaritás megnyilvánulása.

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Oroszország válaszul nemkívánatos személynek minősítette a fővárosában működő cseh diplomáciai képviselet 20 munkatársát.

Kapcsolódó írásaink

Kiállnak Csehország mellett a visegrádiak

ĀA közép-európai térség biztonságáról egyeztettek videókonferencián a V4-es országok kormányfői, akik lépéseket kívánnak tenni az unió ellenálló képességének javításáért