Külföld

Kiállnak Csehország mellett a visegrádiak

A közép-európai térség biztonságáról egyeztettek videókonferencián a V4-es országok kormányfői, akik lépéseket kívánnak tenni az unió ellenálló képességének javításáért

A visegrádi csoport egységes és szolidáris a nehéz időkben is – jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes a V4-es kormányfők tegnapi online megbeszélését követően. A miniszterelnökök közös állásfoglalásban fejezték ki szolidaritásukat Csehországgal.

Kiállnak Csehország mellett a visegrádiak
Morawiecki és Orbán az online találkozón. A V4-ek számára a biztonság az első
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezdeményezésére a közép-európai térség biztonságáról egyeztettek tegnap a visegrádi csoportot alkotó országok miniszterelnökei. A varsói miniszterelnöki hivatal közlése szerint Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel és Eduard Heger szlovák kormányfő a videokonferencián szolidaritását fejezte ki Csehországgal, amely nemrég a prágai orosz nagykövetség 18, titkosszolgálati tisztként azonosított munkatársát utasította ki.

A döntés összefüggésben volt a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásával, ugyanis a cseh kormány szerint szinte bizonyos, hogy a történtekért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek. Az orosz diplomaták kiutasítására válaszul az orosz külügy a moszkvai cseh nagykövetség húsz munkatársát minősítette nemkívánatos személynek.

A V4-es miniszterelnökök közös állásfoglalásukban elítélték a nemzetközi jog megsértését, egyúttal aránytalannak nevezték Moszkva válaszintézkedését. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia az állásfoglalás szerint Csehországgal együtt határozottan elítéli az orosz hírszerzők cselekedeteit. Nem engedjük, hogy az ilyen tettek megosszák Európát – közölték, hozzátéve: a visegrádi országok az unió többi tagállamával lépéseket kívánnak tenni az ellenállóképességük javításáért.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a megbeszélés után a Twitteren köszönte meg a visegrádi partnerek szolidaritását.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes szintén a Twitteren írt arról, hogy a lengyel soros V4-elnökség keretében sürgősséggel összehívott online találkozó témái között a fehéroroszországi és az ukrajnai helyzet Oroszország általi kiélezése, valamint a térségbeli biztonság megerősítése érdekében folytatott V4-együttműködés is szerepelt.

A lengyel külügyminiszter-helyettes a megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján a PAP hírügynökség szerint arról beszélt, hogy a V4-ek üzenete világos: a párbeszéd jobb eszköz a célok eléréséhez, mint a katonai erő. A visegrádi csoport egységes és szolidáris ezekben a nehéz időkben is – tette hozzá. Szerinte bár a V4-ek sok dimenzióban különböznek egymástól, meg vannak győződve arról, hogy a biztonság kulcsfontosságú.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az EU-nak kellene kiderítenie, hogy mi is történt Vrbetice hadianyagraktárában. A tárcaveze­tő hétfőn Moszkvában újságíróknak azt mondta: nemzetközi egyezményeket sérthetett a hadianyagok vrbeticei raktározása. „Épp itt az ideje, hogy Brüsszel megmagyarázza, mi történik a tagállamai területén” – fogalmazott Lavrov.

Röviden


Románia kiutasított hétfőn egy orosz diplomatát. A román külügyminisztérium közleménye szerint a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese azért vált nemkívánatos személlyé Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn bejelentette, utasította Andrij Jermakot, elnöki irodájának vezetőjét, hogy szervezzen meg neki egy találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt Zelenszkij csernobili látogatásakor jelentette ki, ahová a nukleáris katasztrófa harmincötödik évfordulója alkalmából utazott. Kiemelte, számára nem az a lényeg, hogy hol, hanem az, miről fognak tárgyalni. Azt azonban elutasította, hogy a Donyec-medencei szakadárok vezetőivel tárgyaljon.

Hasztalan újabb büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszország ellen a bebörtönzött Alekszej Navalnijjal szembeni bánásmód miatt Heiko Maas német külügyminiszter szerint. A Krím annektálásával és a kelet-ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók azonban maradnak mindaddig, amíg meg nem oldódik a helyzet – húzta alá Maas. Időközben a moszkvai városi bíróság tagadta, hogy felfüggesztett volna több, Navalnijhoz köthető alapítványt. A fővárosi törvényszék viszont éppen ezen szervezetek szélsőségessé nyilvánítását és betiltását tárgyalja.
(UT)

Kapcsolódó írásaink