Külföld

Továbbra is mélyül a nyugati–orosz ellentét

Alekszej Navalnij abbahagyta az éhségsztrájkot

Az orosz különleges szolgálatoknak semmi közük a hét évvel ezelőtti csehországi robbantáshoz – mondta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője pénteken.

Csehország, amely külpolitikai ügyekben meglehetősen korlátozott szuverenitású ország, azzal tűnt ki, hogy alantas hazugsággal az Oroszországgal fennálló viszony kiélezése és a konfrontáció mellett döntött, és bevallom, megkapta a magáét – mondta Nariskin. Csehország az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok lerombolásának útjára lépett – közölte csütörtökön Marija Zaharova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő arra reagált, hogy csütörtök délutáni prágai sajtóértekezletén Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter bejelentette: Csehország további orosz diplomatákat utasít ki. Az orosz szóvivő egyben felszólította az Európai Uniót, hogy hagyjon fel az Oroszországgal kapcsolatos, nyíltan átpolitizált cseh lépések meggondolatlan támogatásával, mert ez veszélyes irányba vezet. Orosz diplomatákat utasított ki tegnap Litvánia, Lettország és Észtország is, szolidaritásul Prága iránt.

Közben a lengyel–orosz viszony is tovább romlik: arányos választ helyezett kilátásba Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes, miután Oroszország pénteken diplomáciai jegyzékben hivatalosan is megerősítette öt lengyel diplomata kiutasítását válaszul arra, hogy Varsó múlt héten az orosz nagykövetség három munkatársát kiutasította.

Abbahagyta egyébként az éhségsztrájkot pénteken a börtönben Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. Hozzátette: nem akarta, hogy miatta mások is megtapasztalják a fizikai szenvedést, miután többen szolidaritásból szintén éhségsztrájkba kezdtek.

Kapcsolódó írásaink