Külföld

Szijjártó: Az unióban azért támadják a magyar kormányt, mert politikája eltér a liberális fősodortól


Nem helyes antidemokratikusnak minősíteni egy országot, csak mert politikája nem felel meg a Nyugat-Európa nagy részén uralkodó balliberális ideológiának – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svájci Neue Zürcher Zeitung című lap honlapján pénteken megjelent interjúban.

A tárcavezető szerint azért támadják a magyar kormányt, mert távol áll a nyugat-európai liberális fősodortól. Az uniós jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban kijelentette: a pénzügyi kérdések összekapcsolása a politikai célokkal nemcsak az uniós szabályokkal, hanem a közösség szellemével is ellentétes.

Mint mondta: az unió csak akkor erős, ha erős nemzetállamokra épül. Szijjártó az interjúban kiemelte: Magyarország nem hajlandó kompromisszumot kötni a migrációs politikában, a kormány álláspontja továbbra is egyértelmű: mi döntjük el, hogy ki jöhet az országunkba. Beszélt arról is, hogy hazánk szerint az unió prioritásai közé kell tartozzon a bővítés kérdése, ugyanakkor a tagországok közül jelenleg nem mindenki támogatja a Nyugat-Balkán integrációját.

Az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban Szijjártó elmondta: Magyarország a békés megoldásban érdekelt. 

Kapcsolódó írásaink