Külföld

Beleesett a CDU Söder csapdájába

A németek mindössze négy százaléka tartja erős vezetőnek Laschetet egy felmérés szerint, egyre több szavazó szeretné, ha a bajor rivális lenne az uniópártok kancellárjelöltje

Megbénítja a német kereszténydemokratákat a kancellárjelöltségért folyó hatalmi harc – fogalmazott a CDU/CSU-pártszövetséggel közösen kormányzó szociáldemokraták főtitkára. Friedrich Merz támogatásáról biztosította Armin Laschetet, a szavazók viszont Markus Södert akarják.

Beleesett a CDU Söder csapdájába
A szociáldemokraták vezetője, Friedrich Merz Armin Laschetet (jobbra) támogatja, a német választók többsége viszont Markus Södert (balra) látná szívesen kancellárjelöltként
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Frank Hoerm

Üdvözli a németek többsége, hogy Markus Söder bajor kormányfő úgy döntött, indul a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltségéért. Az Augsburger Allgemeine című lap megbízásából a Civey közvélemény-kutató intézet által készített felmérés megkérdezettjeinek 58 százaléka tartja helyesnek Söder döntését. A CDU/CSU-pártszövetség támogatóinak körében még magasabb az arány, a válaszadók 86 százaléka nyilatkozta azt, hogy örül Söder bejelentésének. 

A Forsa közvélemény-kutató intézet Markus Söder, illetve a kancellárjelöltségért szintén harcoló Armin Laschet CDU-elnök készségeiről kérdezte a németeket legújabb vizsgálatában. Az RND szerkesztőségi hálózat által szerdán közölt eredmények szerint a németek mindössze 4 százaléka véli úgy, hogy Laschet erős vezetői képességekkel rendelkezik. Ezzel szemben a résztvevők 57 százaléka azt válaszolta, hogy Södert tartja erős vezetőnek. Laschetet a válaszadók 12 százaléka tartja megbízhatónak, az arány a bajor kormányfő esetében 27 százalék.

Armin Laschet. a Kereszténydemokrata Unió vezetője
Egy friss kutatás szerint a németek mindössze 4 százaléka véli úgy, hogy Laschet erős vezetői képességekkel rendelkezik
Fotó: AFP/Marcel Kusch

A Forsa intézet vezetője, Manfred Güllner az eredményekkel összefüggésben azt mondta: Laschet jelöltségével jelentősen csökkenne az uniópártok esélye a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson. Sok kereszténydemokrata szimpatizáns pártolhat át a Zöldekhez vagy a liberális FDP-hez, de nőne a bizonytalan szavazók száma is – jelentette ki Güllner, hozzátéve: az adatok alapján a németek nem Laschetet tartják a megfelelő kancellárjelöltnek.

Friedrich Merz szerint minél hamarabb le kell zárni a vitát az uniópártok kormányfőjelöltjének személyéről. A CDU politikusa a Deutschlandfunk közrádiónak azt mondta: a pártszövetségnek legkésőbb a hét végéig meg kell hoznia a döntést a kérdésben, a késlekedés további kárt okozhat a CDU/CSU-nak. Németország egyébként is mély válságban van a világjárvány miatt, amelynek a gazdaságra gyakorolt hatásai még nem láthatók – fogalmazott. Merz támogatásáról biztosította Laschetet, hozzátéve, hogy erre már a januári pártelnökválasztáson ígéretet tett, ahol a második helyen végzett.

Armin Laschet CDU-elnök legutóbb kompromisszumkészen nyilatkozott a Fidesz ügyében, Markus Söder azonban bírálni kezdte a távozóban lévő pártot
Laschet és Söder hamarosan tisztázhatja a jelöltség kérdését
Fotó: AFP/Dpa/Guido Kirchner

Söder és Laschet egyébként szintén arról beszélt az uniópártok keddi frakcióülése után, hogy még a héten tisztázni akarják a jelöltség kérdését. A Der Tagesspiegel cikke szerint a CDU/CSU veszélyes és robbanékony helyzetbe került az utóbbi napokban. A bajor kormányfő vasárnap még az egységről szónokolt, valamint azt mondta: amennyiben a CDU vezetése nem támogatja őt, visszalép. A prezídium végül Laschet mellett tette le voksát, Söder viszont nem adta fel a versenyt. A CSU elnöke csapdát állított, eszébe sem jutott kihagyni a kínálkozó lehetőséget – tette hozzá a német lap.

A kisebbik kormánykoalíciós tag Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil szerint teljesen megbénítja az uniópártokat a kancellárjelöltségért folyó hatalmi harc. Klingbeil a Phoenix csatornának azt mondta: mindez végzetes egy olyan kritikus helyzetben, amelyben jelenleg van Németország. Véleménye szerint jót tenne a CDU/CSU-nak, ha a szeptemberi választások után ellenzékbe kerülne.

Kapcsolódó írásaink