Külföld

Először beszélt arról Söder, hogy vállalná a CDU/CSU kancellárjelöltjének szerepét

A két pártelnök egységet teremtene

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is hajlandó a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti választáson – jelentették be a testvérpártok közös parlamenti frakciójának tegnapi vezetőségi ülése után.

Markus Söder bajor kormányfő először beszélt nyíltan arról, hogy vállalná a feladatot, ha a CDU felkéri őt a kancellárjelöltségre. A CSU elnöke a Die Welt szerint hozzátette: pártja bármilyen döntést elfogad.

A CDU-t vezető Armin Laschet a tájékoztatón elmondta, Söderrel egységet akarnak teremteni. A világ egy stabil Németországra számít, az uniópártok tisztában vannak a rájuk háruló felelősség súlyával – fogalmazott. Az egyelőre nem világos, hogy a két pártelnök közül ki lesz a CDU/CSU kancellárjelöltje, az utóbbi napokban ugyanakkor egyre több német politikus sürgette a kérdés tisztázását.

Volker Bouffier CDU-s hesseni kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva közölte: a két pártelnöknek a hét végéig tisztáznia kell, ki legyen a kancellárjelölt. A CDU-s Friedrich Merz a Westfälischer Anzeigernek azt mondta: Söder kancellárjelöltsége ártana a CDU és a CSU kapcsolatának.

Kapcsolódó írásaink