Külföld

Kettészakíthatja a vita a CDU/CSU-t

Élesedik a vita Armin Laschet és Markus Söder között a kancellárjelöltségért folyó versenyben. A bajor kormányfő a képviselőcsoportra bízná a döntést. Angela Merkel pedig közölte: nem avatkozik bele a választási folyamatba. 
 

Folytatódik a hatalmi harc a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltségéért. A CDU-t vezető Armin Laschet, valamint Markus Söder CSU-elnök kedden az uniópártok szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportja előtt kampányolt. 
Bár Söder vasárnap arról beszélt, csak akkor vállalná a kancellárjelöltséget, ha a CSU mellett a CDU vezetése is támogatná, nem lépett vissza, amikor a CDU elnöksége Laschet mellett tette le voksát. 
A CDU vezetése hétfőn egyetértett abban, hogy Laschetet indítanák kormányfőjelöltként a szeptemberi Bundestag-választásokon, azonban a frakcióban már nem ennyire egyértelmű a pártelnök támogatottsága. Éppen ezért a bajor kormányfő azt szeretné, ha a képviselők szavazhatnának a közös szövetségi kormányfőjelölt személyéről. 
Söder a keddi berlini frakcióülésen is beszélt erről a Der Tagesspiegel szerint, kiemelve: a parlamenti tagoknak kellene döntenie arról, ki képviselje a pártszövetséget a választáson. Söder ismét kiemelte a közvélemény-kutatási adatok fontosságát, valamint hozzátette: nem engedhető meg, hogy a CDU/CSU legyen a kisebb párt egy új kormánykoalícióban.
Laschet a találkozón a koronavírus-válság során hozott, nehezen érthető kormányzati döntésekkel és a korrupciós botrányokkal magyarázta a CDU/CSU romló eredményét a közvélemény-kutatásokon. A Reuters szerint hozzátette: a pártszövetség népszerűsége újra emelkedni fog, amint egységessé és jobbá válik a vezetés. Laschet beszédében közvetve bírálta Södert, amiért gyakran változtatja a véleményét. 
Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője a találkozó előtt a dpa hírügynökség szerint arról beszélt, hogy a következő napokban dőlhet el, ki lesz a kancellárjelölt.
Paul Ziemiak CDU-főtitkár a ZDF csatornán hétfő este elmondta: a kormányfőjelölt személyének megválasztása során nem csak a felmérések eredményeit veszik figyelembe, fontos szempont, hogy a jelöltnek milyen vezetői képességei vannak. Kérdésre válaszolva Angela Merkel kancellár tegnapi berlini sajtótájékoztatóján leszögezte: nem akar beleavatkozni a választási folyamatba.
A németek körében Söder népszerűsége jóval megelőzi Laschetét. A Handelsblatt című üzleti lap közölte a YouGov közvélemény-kutató friss felmérésének eredményét, amely szerint a németek mindössze 12 százaléka támogatja a CDU-elnök kancellárjelöltségét, míg a megkérdezettek 46 százaléka Södert látná szívesen a poszton.

Kapcsolódó írásaink