Külföld

Tovább folytatódik Armin Laschet és Markus Söder versengése a CDU/CSU kancellárjelöltségéért

Megkérdeznék a tagságot

Döntő és valószínűleg a legfontosabb lépést tehette meg a kancellárjelöltség felé Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője hétfőn  – fogalmazott
a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tovább folytatódik Armin Laschet és Markus Söder versengése a CDU/CSU kancellárjelöltségéért
Laschet a CDU támogatását bírja, Söder viszont sokkal népszerűbb
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A párt elnöksége egyetértett abban, hogy Laschetet indítanák kancellárjelöltként bajor testvérpártjukkal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) közösen a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon. Volker Bouffier alelnök azt nyilatkozta, nem kellett szavazni az elnökségben, mert mindenki egyetértett Laschet jelöltségét illetően.

Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatták a tanácskozást, amelynek eredményeiről Paul Ziemiak főtitkár elmondta, úgy ítélték meg, hogy további egyeztetés szükséges a CSU-val, és ennek lefolytatásával Laschetet bízták meg. Előző nap Laschet és Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke is bejelentette, hogy indulna a kancellárjelöltségért.

Söder közölte, a szövetség nagyobbik tagjaként a CDU dolga eldönteni, hogy kettejük közül kit indítsanak. A CSU müncheni frakcióvezetője, Thomas Kreuzer a Die Welt tudósítása szerint tegnap délután közölte, álláspontjuk szerint a kancellárjelölt személyéről meg kell kérdezni a CDU/CSU tagságát. A bajor párt elnöksége egyhangúlag Södert támogatja. A felméréseken Söder népszerűsége felülmúlja Laschetét. Eddig kétszer fordult elő, hogy nem a CDU, hanem a CSU soraiból került ki a szövetség kancellárjelöltje: 1980-ban Franz-Josef Strauss és 2002-ben Edmund Stoiber.

Kapcsolódó írásaink