Külföld

Bizalmi szavazást indítványoztak Mark Rutte ellen Hollandiában

A holland ellenzéki pártok csütörtökön bizalmi szavazást indítványoztak a március közepén tartott parlamenti választásokat megnyerő Mark Rutte ügyvivő kormányfő ellen - jelentette a helyi sajtó.

A parlament alsóházának ellenzéke azzal vádolja Ruttét, hogy hazudott a kormányalakítási tárgyalásokon elhangzottakról Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus jövőbeli pozícióját illetően.

A koalíciós tárgyalásokról múlt héten kiszivárgott jegyzetek említést tesznek Omtzigtről, aki bár a négypárti koalíció tagja volt, élesen kritizálta a harmadik Rutte-kormányt, legfőképpen a tavaly kirobbant családtámogatási botrány miatt. Mark Rutte korábban kijelentette, hogy az egyeztetések során nem esett szó a politikusról, azonban a dokumentum ennek ellentmond. A holland ügyvivő kormányfő pénteken arról beszélt, hogy mégiscsak megemlítette Omtzigt nevét, de elfeledkezett erről.

A bizalmi szavazást kezdeményező Geert Wilders, a bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt elnöke szerint Rutte az „egész holland nemzetnek hazudott”.

A szavazás eredménye péntek este várható. Ha Rutte elveszti a bizalmi voksolást, megtörténhet, hogy le kell mondania ügyvezető kormányfői pozíciójáról.

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal, annak ellenére, hogy az év elején lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. A VVD az alsóház 150 székéből 35 helyet szerzett, a többség kialakításához 76 mandátumra van szükség.

Kapcsolódó írásaink

Ferenc pápa: A kereszttel nem lehet alkudozni

Ā„Jézus vállalta saját elárulását, barátai elfordulását, elfogadta a jogtalan börtönzést, a felületes ítélkezést, az aránytalan ítéletet, az ok nélküli pofonokat”