Külföld

Szijjártó: Megéri együttműködést folytatni a keleti világgal

Megéri kiegyensúlyozott és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést folytatni a keleti világgal - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, a Türk Tanács online csúcstalálkozója előtt.

Szijjártó Péter a videóban azt mondta: Magyarország az elmúlt tíz évben sok időt és energiát fordított arra, hogy a keleti világgal jó kapcsolatot tartson fent.

Az ország ebből az elmúlt időszakban sokszor profitált: tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor, most pedig a keleti vakcinák érkezésekor - mondta, hozzáfűzve: már 2,2 millió adag keleti oltóanyagot szállítottak Magyarországra.

Objektum doboz

Az ország a Türk Tanács tagjaival - Törökországgal, Üzbegisztánnal, Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Kirgizisztánnal - folytatott együttműködésből is profitál: tavaly a világkereskedelem visszaesésének ellenére Magyarország három százalékkal növelte a tanács országaival történő gazdasági együttműködést - emelte ki.

Hozzátette: emellett sok magyar vállalat kapott lehetőséget arra, hogy beruházásokat hajtson végre ezekben az országokban, és ötezer egyetemi hallgató jelentkezett a Türk Tanács országaiból magyarországi egyetemekre.

Kapcsolódó írásaink