Külföld

Szijjártó Péter: A hibás brüsszeli döntések kijavítására törekszik majd ET-elnöksége alatt Magyarország

Járványkezelés és nemzetiségek

Magyarország május 21-től fél évre átveszi az Európa Tanács elnöki pozícióját, és arra törekszik majd, hogy jóvátegye az elmúlt hónapok hibás brüsszeli döntéseit – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban, miután tárgyalt az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének elnökével, Rik Daemsszel.

Szijjártó Péter: A hibás brüsszeli döntések kijavítására törekszik majd ET-elnöksége alatt Magyarország
Szijjártó Péter Marija Pejcinovic Buric főtitkárral is tárgyalt
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Szijjártó bírálta a világjárványra adott európai választ, leszögezve: a központosított brüsszeli oltóanyag-beszerzés kudarcot vallott, és ennek az elhibázott brüsszeli politikának a legfőbb áldozatai az európai családok. A miniszter hangsúlyozta az iskolák újranyitásának fontosságát, de kiemelte, hogy ehhez védőoltásokkal meg kell védeni az iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóit.

Szijjártó az Európai Bizottság szemére vetette, hogy szerinte semmibe veszi az Európában élő nemzeti kisebbségeket, és Brüsszelben gyakorlatilag rájuk csapták az ajtót, jóllehet migránsok milliói számára akarnak szavazati jogot és lakhatást biztosítani Európában. A Minority SafePack polgári kezdeményezést és az ukrajnai magyarokat érintő nyelvhasználati jog kérdéseit napirenden tartja majd a magyar ET-elnökség – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink