Külföld

Az osztrák kancellár bízik az igazságos vakcinaelosztásban

„Hosszú vita után sikerült csütörtök este az uniós állam- és kormányfőkkel megállapodnunk abban, hogy az unión belüli vakcinaelosztásnak vissza kell térnie az eredeti szolidáris, lakosságaranyos elosztási elvhez” - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újságírók előtt Bécsben.

Az osztrák kancellár bízik az igazságos vakcinaelosztásban
Sebastian Kurz elégedett az uniós csúcson született megállapodással
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

 A kancellár elmondta, a tagállami vezetők egyharmada „vehemensen” kiállt amellett, hogy a vakcinaelosztás egyenlőtlenségeit mielőbb meg kell szüntetni, ha tartani akarják a kitűzött célt, miszerint nyárra el kell érni az unió lakosságának 70 százalékos átoltottságát.

Hozzátette, bízik abban, hogy abból a plusz tízmillió adag Pfizer-Biontech vakcinából, melynek az unióba történő leszállítását a gyártó a második negyedévre előrehozta, Ausztria is kap. Az hogy konkrétan mekkora adag jut az egyes országoknak, még tárgyalások kérdése, de mindenképp „jó és szolidáris” kompromisszumnak kell születnie - hangoztatta.

Sebastian Kurz támogatásáról biztosította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt abban, hogy az unióban gyártott koronavírus elleni oltóanyagok exportját szigorúbban ellenőrizzék.

Kapcsolódó írásaink