Belföld

Orbán Viktor: Semmilyen nyitás nem engedhető meg

A legtöbb, vagy akár minden uniós országot megelőzve válik szabaddá az élet Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzáfűzte, akik nem intézkedtek időben, hogy legyen keleti vakcinájuk, azoknak komoly nehézségei vannak.

Orbán Viktor: Semmilyen nyitás nem engedhető meg
Orbán Viktor beszámolt a legújabb kormányzati lépésekről
Fotó: Mediaklikk

Nem az a kérdés, milyen gyorsan érjük el a járványcsúcsot, hanem az, milyen gyorsan kezdünk indulni lefelé, és most senki nem tudja megmondani, milyen hosszú lesz a plató – mondta a miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahová az operatív törzs üléséről érkezett.

Kijelentette: az orvosaink és ápolóink emberfeletti munkát végeznek, kétszeres terhelésnek vannak kitéve, hiszen a betegeket gyógyítani kell, és közben folyik az oltás is. Mindenki nagyon fáradt, kimerült, de hősiesen küzdenek. A tartalékok nem néznek ki rosszul: a kórházakban 10 343 szabad ágy és 1693 lélegeztetőgép van még, ez a kapacitások fele – részletezte a kormányfő, hozzátéve: élőerőből is vannak még tartalékaink, habár nem végtelenek.

„Átcsoportosításokat hajtunk végre, külsősöket is bevontunk, ötszáz, egészségügyi szakképzettséggel rendelkező ember jelentkezett önkéntesnek, már ezerkétszáz orvostanhallgató is dolgozik. Eddig nem kellett hozzányúlni a végső tartalékhoz, ezek az ingázó egészségügyi dolgozók, akik a nyugati határszélről járnak át Ausztriába, őket, ha lehet, nem vezényelnénk, nem vonnánk be a magyar védekezésbe, hiszen ha be akartak volna vonódni, megtehették volna” – jegyezte meg.

Objektum doboz

A járvány legnehezebb heteit éljük. A harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált egész Európában. Ez háromszor annyi embert képes megfertőzni, tehát sokkal gyorsabban terjed, és a fiatalokat is képes megbetegíteni – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve: „eddig azt kértem a fiataloktól, hogy az idősek miatt vigyázzanak magukra, most már saját maguk miatt is figyeljenek a szabályokra”.

A vírus ellen az egyetlen védekezési eszköz az oltás. A többszörösét is be tudnánk adni, de nincs elegendő vakcina – folytatta Orbán, aki beszámolt arról is, hogy az EU-s miniszterelnökök csütörtök esti videokonferenciáján az látszott, akik nem intézkedtek időben, hogy legyen keleti vakcinájuk, azoknak komoly nehézségei vannak.

Április-májusban mi másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban, májusban legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, sokmilliós tételről beszélünk. Akinek ez hiányzik, annak kétséges, hogy szabad nyara lehet-e – mondta a kormányfő, kijelentve: „úton vagyunk a szabadság felé”.

Orbán Viktor ismét kitért arra, rossz döntés volt, hogy a nyugati vakcinák beszerzését az uniós országok átengedték Brüsszelnek.

„Azt gondoltuk, olyan gyorsan fognak dolgozni, mint mi. Nekik azonban az ár volt az elsődleges, nekünk az idő lett volna igazán fontos, az emberi életek. Leszorították az árakat, csak nincs vakcina. Ők a brüsszeli buborékban lebegnek az emberek felett, nem érzik úgy a életet, mint mi” – magyarázta a miniszterelnök, aki úgy véli, akik most kezdenek tárgyalni Kínával vagy Oroszországgal, azok csak valamikor a nyáron jutnak hozzá ezekhez a vakcinákhoz.

Objektum doboz

A kormányfő közölte: négyszázezer vakcina van kint az oltópontokon, elérte az egymillió-nyolcszázezret a beoltottak száma, és hamarosan eléri a hatszázezret a másodjára beoltottak száma. Van 250 ezer orosz vakcina raktáron, amelyek feloldásra várnak – hiszen a beérkezett oltóanyagoknak magyar ellenőrzésen is át kell esniük, ami több napot vagy hetet is igénybe vehet –, és van 517 ezer olyan vakcina raktáron, amely a már beadottak párja.

„Teljesen világos képünk van a raktárhelyzetről, ezért már tudunk az újraindításról beszélni, de azonnali újraindításról nem lehet szó a járványügyi szakemberek véleménye szerint” – hangoztatta.

A boltok átállnak a négyzetméter alapú nyitvatartásra, egyszerre tíz négyzetméteren egy ember lehet bent, de ebből következik, hogy sorok lesznek a boltok előtt. Ezért a nyitvatartási időt ki kell tolni 21 óráig, és ennek megfelelően változik a kijárási korlátozás is – jelentette be a kormányfő.

Elmondta: ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év fölötti regisztráltak nincsenek beoltva, addig újraindításról nem lehet beszélni. „A legközvetlenebb életveszélyben ők vannak, és hiszek abban, hogy egy ország annyit ér, ahogy az idősekkel bánik. Nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Az idősek élete a legfontosabb” – fogalmazott. Közölte, a 71 százalékukat már beoltották.

A várandósokról most az a szakemberek álláspontja, hogy a Pfizerrel és a Modernával lehet őket is oltani, ezért a miniszterelnök arra kéri őket, hogy regisztráljanak.

Objektum doboz

A nagyhéten nagy valószínűség szerint már be lesznek oltva a 65 év felettiek, illetve be lesz oltva két és félmillió ember, tehát reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, általános iskolák és középiskolák – közölte Orbán Viktor.

Szerinte nagy vita lesz arról, helyes-e előre venni a pedagógusokat. Ha azonban vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor be kell oltani a pedagógusokat – szögezte le.

Később elmondta, eddig 102 ezer iskolai dolgozó regisztrált, közülük húszezret már beoltottak, és a többiek is sorra kerülhetnek április 10-ig.

Objektum doboz

Április 19-re egyébként hárommillió fölött lesz a beoltottak száma – jelezte a kormányfő, hangsúlyozva, a magyar oltási kapacitás nagy, „naponta sok százezer embert be tudunk oltani ha van vakcina, a háziorvosaink remekül teljesítenek, vannak kivételek, de elsöprő többségük erőn felüli munkát végez”.

„Kakofónia uralkodik a járványhelyzettel kapcsolatban, ilyen zűrzavart még nem hallottam, de a hangzavar nem kerülhető el, demokráciában élünk, mindenki azt mond, amit akar” – állapította meg a miniszterelnök.

Kiemelte, az országos tiszti főorvos mindennap tájékoztat a helyzetről, az ezzel ellentétes hírek nem hitelesek. Hibák természetesen előfordulhatnak, hiszen sok százezres adatbázisokat kezelünk.

Objektum doboz

„Mindenki fáradt, türelmetlen, frusztrált, a járvány hullámai lökdösik a hajónkat, de én tartom a kormányt, van iránytűm is, átlátom a helyzetet, és az árbóckosárban ülnek az embereim, onnan lekiabálnak, hogy mi van előttünk, szárazföld, szikla vagy nyílt víz – fogalmazott Orbán. - Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz. Lehetnek olyan szolgáltatások, olyan rendezvények, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni, de a legtöbb vagy akár minden uniós országot megelőzve válik szabaddá az élet Magyarországon.”

Kapcsolódó írásaink

Van lejjebb

ĀSzabó Tímea hazudott a kormánypárti képviselők oltásáról - hívta fel a figyelmet Kocsis Máté