Külföld

Michel: Az EU gyorsítja a vakcinák gyártását

Az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján.

Michel: Az EU gyorsítja a vakcinák gyártását
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Charles Michel közölte: a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt.

Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a „normális élethez való visszatéréshez”, és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - mondta az Európai Tanács elnöke.

Michel arról is beszélt: a demokráciák alapvetően fontos értékeit ismét támadások fenyegetik, az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közösen kell megvédeniük a stabilitást jelentő globális biztonságot, a demokráciát és a jogállamiságot. Elmondta, hogy a tagállamok vezetői rendhagyó módon megbeszélést folytattak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden amerikai elnök részvételével.

A felek egyetértettek abban, hogy úgy az Európai Unió, mint az Egyesült Államok minden eddiginél nagyobb felelősséggel tartozik azért, hogy globális stabilitást, jólétet, békét és gyarapodást hagyjanak a jövő generációira - mondta az Európai Tanács elnöke.

Von der Leyen: Sokkal gyorsabban olthatnánk, ha a vakcinagyártók teljesítették volna kötelezettségüket

A koronavírus elleni oltás sokkal gyorsabban történne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az Európai Unióval kötött beszerzési keretszerződésekben foglaltakat - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs első napját követően.

A bizottság elnöke elmondta: a járványügyi helyzet súlyos aggodalomra ad okot Európában, az új fertőzöttek száma folyamatosan nő, főleg a vírusváltozatok terjedése miatt. Hozzátette azonban, hogy a halálozási arány valamelyest csökkent az idősebb, főleg 80 év feletti korosztály beoltottsági arányának növekedése miatt.

Kapcsolódó írásaink