Külföld

Novák Katalin: A Fidesz nehezen búcsúzott el az EPP-től, de ideje volt kilépnie

Nehéz, de időszerű döntésnek nevezte Novák Katalin a Fidesz kilépését az Európai Néppártból. A családokért felelős miniszter a flamand köztévének rámutatott: Európa-szerte egybeolvadt a bal és a jobboldal, a magyar kormány azonban a kereszténydemokrata értékek mellett áll ki, a bevándorlás helyett pedig a családokat támogatja.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) szakításáról, az uniós költségvetésről és a magyar családpolitikáról is kérdezte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert, a Fidesz alelnökét csütörtök este, fő politikai műsorában a flamand VRT közszolgálati televízió. Novák Katalin felidézte, a Fidesz sokáig volt a pártcsalád tagja, így nehéz volt elköszönni, de kétségkívül eljött az ideje a búcsúnak.

A műsorban emlékeztettek, a Fidesz-delegáció azért lépett ki az EPP európai parlamenti frakciójából, mert megszavaztak egy olyan alapszabály-módosítást, amely értelmében egész nemzeti delegációkat lehetett volna kizárni vagy felfüggeszteni. Novák Katalin szerint ezzel az volt a fő gond, hogy megakadályozták volna az EP-képviselőket abban, hogy gyakorolják a jogaikat. Rámutatott, majdnem kétmillió ember szavazott Magyarországon a Fidesz EP-listájára, elfogadhatatlan lett volna, hogy ők megfelelő képviselet nélkül maradjanak.

A miniszter hangsúlyozta, a Fidesz kilépése utáni új helyzet „új kezdetet jelent”, lehetőség nyílik arra, hogy képviseljék a jobbközép, kereszténydemokrata értékeket. Novák Katalin szerint az európai politikában egyre inkább azt látni, hogy gyakran nincs különbség a jobb és a baloldal között, mindenki ugyanazt mondja. Rámutatott, több országban egyáltalán nincs olyan párt, amely határozottan kiáll a családi értékekért. A folytatással kapcsolatban azt mondta, nem a struktúra a lényeg, hanem a cselekvés, a tartalom. Lehetségesnek nevezte, hogy az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság összefogjon – mint mondta, nem kell sokat várni arra, hogy kiderüljön, ez mit jelent majd pontosan.

Kitért arra is, hogy sok európai országban a tömeges bevándorlást tekintik gyógyírnak a demográfiai kihívásokra, pedig más megoldást is lehetne választani. Novák Katalin hangsúlyozta, a magyar kormány szerint a legjobb válasz a családok megerősítése, annak lehetővé tétele, hogy a fiatalok annyi gyermeket vállaljanak, ahányat szeretnének. Beszélt arról is, Magyarországon konszenzus van arról, hogy a házasság egy nő és egy férfi között köttethet, „ahogyan ez mindig is volt”. Mint mondta, az LMBTI-ideológia túl messzire ment, már nem arról van szó, hogy az adott közösséghez tartozók jogai miként érvényesülnek.

Kapcsolódó írásaink