Külföld

Hölvényi: Az Iszlám Állam támadása mérföldkövet jelentett

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióján belül működő vallásközi munkacsoport évtizedes meggyőződése, hogy az Európát megosztó ügyek rendezésébe be kell vonni a vallási vezetőket - jelentette ki Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője, a munkacsoport tárelnöke azon a videókonferencián, amelyet a 2016 márciusában az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott brüsszeli robbantások ötödik évfordulója alkalmából rendeztek.

Hölvényi: Az Iszlám Állam támadása mérföldkövet jelentett
Hölvényi György: Az Európát megosztó ügyek rendezésébe be kell vonni a vallási vezetőket
Fotó: MH

Az eseményen a néppárti munkacsoport a szélsőségek elleni európai összefogás jövőjéről tanácskozott keresztény, muszlim és zsidó vallási vezetők részvételével.

A képviselő szerint az egyházaknak és felekezeteknek „sajátos eszközeik” vannak arra, hogy megerősítsék a társadalmi békét és bizalmat, amelyet a szélsőséges szervezetek a támadásaikkal megingatnak.

Hölvényi György hangsúlyozta: az Iszlám Állam támadása mérföldkövet jelentett egész Európa biztonságának szempontjából. Mint mondta, a helyzet különleges felelősséget rótt Európára és az uniós intézményekre, mivel azoknak kell gondoskodniuk a társadalom békéjének megőrzéséről és a szélsőségek visszaszorításáról. Ez elképzelhetetlen a vallási közösségek szerepvállalása nélkül - jelentette ki.

A konferencián felszólaló Hassan Chalgoumi, a franciaországi imámok konferenciájának elnöke arra világított rá, hogy Európában fel kell lépni a politikai iszlám térnyerése ellen, az ugyanis nem a vallásos muszlimokat képviseli.

„Az oktatásnak kulcsszerepe van ebben: az imámok európai képzése, valamint a tanárok és a szülők vallási ismereteinek fejlesztése érdemben csökkentheti a szélsőséges nézetek terjedését az EU országaiban” - jelentette ki a vallási vezető.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2016. március 22-én három robbantásos merényletet követett el Brüsszelben: kettőt a nemzetközi repülőtéren, egyet a Maelbeek metróállomáson. A támadásban 32 civil meghalt, a sebesültek száma háromszáz fölött volt. A merénylet során két magyar állampolgár is megsebesült.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom