Külföld

Egymást bünteti Peking és Brüsszel

Újabb migrációs hullámot eredményezne az Európai Bizottság megállapodástervezete akkor, amikor az unió is válsággal küzd – figyelmeztet Szijjártó Péter

Emberjogi okokra hivatkozva szankciókat fogadott el Kína ellen az uniós külügyminiszterek tanácsa. Szijjártó Péter szerint a távol-keleti nagyhatalom büntetése értelmetlen, magamutogató és káros.

Egymást bünteti Peking és Brüsszel
Evarist Bartolo máltai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Brüsszelben ülésezett tegnap az Európai Unió külügyminiszereinek tanácsa. A miniszterek egy szankcióslistát fogadtak el, amelyen négy kínai állampolgár is szerepel.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a tanácskozás szünetében kijelentette: Magyarország értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja a szankciókat. Meglátása szerint egy ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni. Az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését, holott, ha az együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az unió – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal kötött Cotonoui partnerségi megállapodás megújításáról szólva közölte: az új egyezség már migrációs megállapodássá vált, amivel Brüsszel tovább akarja növelni a migrációs nyomást a tagországokra. Mint rámutatott, a tervezet teljesen figyelmen kívül hagyja az új valóságot, amely szerint emberek milliói lettek állástalanok Európában.

Mindenekelőtt úrrá kell lenni az itteni kihívásokon, munkát kellene adni mindazoknak, akik elveszítették azt a koronavírus járvány miatt - hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottság úgy kívánja aláírni a szöveget, hogy ahhoz ne legyen szükség tagállami ratifikációra. Leszögezte: Magyarország ezt nem fogja engedni, és ragaszkodni fog ahhoz, hogy a nemzeti parlament döntsön a migrációpárti dokumentumról.

A külügyi tanács egyeztetett továbbá az ENSZ emberi jogi főbiztosával is. Ennek kapcsán Szijjártó közölte, hogy Magyarország elvárja ENSZ-től és az Európai Uniótól egyaránt, hogy a kisebbségi jogok megsértése ellen mindenhol lépjen fel, így Ukrajnára is gyakoroljon nyomást a magyar közösség elleni támadások miatt. A miniszter ma a NATO külügyminisztereinek tanácskozásán vesz majd részt.

Peking gyorsan reagált az unió döntésére, válaszlépésként tíz személyt, valamint az európai, a holland és a belga parlament egyes tagjait, illetve négy uniós intézményt sújtott szankciókkal. A momentumos Cseh Katalin a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy valószínűleg őt is kitiltották Kínából. 

Kapcsolódó írásaink