Külföld

Sebastian Kurz: Nem hagyatkozhatunk csak az unióra

Nincs elég oltóanyag

Ismét az Európai Unió közös vakcinabeszerzését bírálta Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki berlini látogatása alkalmával nyilatkozott Gabor Steingart ismert német újságíró reggeli podcast műsorának.

Sebastian Kurz: Nem hagyatkozhatunk csak az unióra
Sebastian Kurz: Nem hagyatkozhatunk csak az unióra
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

„Nem hagyatkozhatunk csak az Európai Unióra, a járvány elleni harc nem ismerhet határokat” – mondta a néppárti politikus, aki Izraelt hozta fel pozitív példaként. Mint mondta, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetési eljárása lassú és bürokratikus, míg olyan, az unión kívüli országok, mint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok vagy Izrael előnnyel indultak. Berlinben sem akarnak már Brüsszelre várni.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, nemzeti szinten kell gondoskodni a Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az EU nem lép. Elmondta, kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

Az EMA-nál indult engedélyeztetési eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet, tehát német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését. A néppárti tárcavezető arról is beszélt, őszintén meg kell mondani az embereknek, hogy egész Európában nincs elég oltóanyag a harmadik hullám megállításához. Spahn szerint ezért nem lehet tovább folytatni a járványügyi korlátozások lazítását, sőt nagyon valószínű, hogy ismét szigorításokra lesz szükség.

Kapcsolódó írásaink

„Minden oltóanyagra szükségünk van”

ĀAz orosz vakcina mielőbbi uniós engedélyeztetését sürgetik német tartományi vezetők, Varga Judit és Sebastian Kurz az átláthatóságot kérte számon Brüsszelen