Külföld

„Minden oltóanyagra szükségünk van”

Az orosz vakcina mielőbbi uniós engedélyeztetését sürgetik német tartományi vezetők, Varga Judit és Sebastian Kurz az átláthatóságot kérte számon Brüsszelen

Az Európai Bizottság közös uniós vakcinabeszerzésének lassúsága és az elosztás egyenlőtlensége miatt egyre több tagállami vezető keres alternatív megoldást a lakosság oltóanyaggal való ellátására. Többen a transzparencia hiányával is vádolják Brüsszelt.

Pártszínektől független egyetértés kezd kialakulni Németországban arról, hogy Európának nyitnia kell a keleti vakcinákra. A Funke médiacsoport lapjainak tegnap három keletnémet tartományi vezető is hasonló véleményt fogalmazott meg. Bodo Ramelow, Türingia baloldali kormányfője szerint az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mielőbb érdemi egyeztetést kell folytatnia Oroszországgal, hogy engedélyezni tudja a Szputnyik V vakcinát.

Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata (CDU-s) vezetője közölte, nem kételkedik abban, hogy az orosz tudomány hatékony oltóanyagot tud előállítani, csak az előállítási kapacitással lehet gond (ezt egyébként előző nap Thierry Breton uniós biztos is mondta, és európai közreműködést javasolt a gyártásban). Szász-Anhalt vezetője, a CDU-s Reiner Haseloff szerint „a vírus elleni küzdelemben szívesen fogadunk minden oltóanyagot, amely biztonságos és hatásos”.

Markus Söder bajor kormányfő, a CDU-val szövetséges Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa már a múlt hétvégén sürgette az uniót, hogy lépjen az orosz és a kínai vakcina engedélyezése ügyében. A tartományi vezető tegnap közös sajtótájékoztatót tartott Michael Müllerrel, Berlin szociáldemokrata főpolgármesterével. Egyetértettek, hogy a németországi vírushelyzet „rendkívül súlyos”, a fertőzések száma nő, vakcina azonban nincs elég. Az Európai Bizottságtól stabilabb, megbízhatóbb vakcinaszállításokat várnak, és nagy reményeket fűznek a Szputnyik V-hez. „Szükségünk van minden oltóanyagra, amit meg tudunk szerezni” – hangsúlyozta Michael Müller.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerda este a közszolgálati ORF műsorában ismét bírálta az Európai Bizottságot. A néppárti politikus korábban bazárnak nevezte az elosztási rendszert és több, térségbeli kormányfővel közösen rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgette az elosztásbeli egyenlőtlenségek miatt. Figyelmeztettek: komoly feszültségekhez vezethet, ha egyes tagállamok lemaradnak az oltási programban. A tévéműsorban szerdán arról beszélt, hogy a beszerzési folyamat átláthatatlan volt, a tagállami vezetők többsége nem volt tisztában azzal, hogy nemcsak lakosságarányosan lehet vakcinához jutni, hanem többet is lehet venni.

A transzparenciát kérte számon Brüsszelen tegnap Varga Judit igaz-ságügyi miniszter is. „A jogállamiság elve alól viszont az uniós intézmények sem képezhetnek kivételt. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcina-beszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek” – vetette fel a Facebookon. „Az átlátható működés és a közérdekű információk közzététele minden európai érdeke” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

Európa-szerte emelkednek az esetszámok

ĀUkrajnában rekordszámú fertőzöttet azonosítottak, Kijevben szigorítások jönnek – Lengyelországban erősen terjed a brit variáns, hétvégétől bezárkóznak