Külföld

Negyedszer lesz kormányfő Mark Rutte

Érvényesült a papírforma a holland parlamenti választáson, a baloldal marad az ország élén

Mark Rutte győzelmével és a balliberálisok megerősödésével végződött a holland időközi parlamenti választás az előzetes eredmények alapján. A jobboldali pártok viszont veszítettek parlamenti helyeikből.

Negyedszer lesz kormányfő Mark Rutte
Hamarosan Rutte lehet a leghosszabb ideje hatalmon lévő holland kormányfő
Fotó: AFP/Piroschka Van De Wouw

Lezárult szerdán a holland előre hozott parlamenti választás, ami a koronavírus-járvány miatt három napon át tartott. A vírushelyzet ellenére a részvételi arány elég magas volt, az előzetes adatok alapján a választásra jogosultak nyolcvanegy százaléka jelent meg az urnáknál.

Az exit poll alapján a választáson a legtöbb szavazatot a jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte pártja, a konzervatív–liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte. A jelenlegi adatok alapján a VVD a százötven tagú alsóházban harmincöt helyet szerzett, ami kettővel több, mint amit a párt 2017-ben elért. A legnagyobb meglepetést a Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták pártja okozta, amely a második helyen végzett, összesen huszonnégy mandátum elnyerésével. A baloldali pártok közül viszont rosszul szerepelt a Baloldali Zöldek (Groenlinks), amely a legnagyobb arányú vereséget szenvedte el 2017-hez képest. Csalódott lehet az eredmények tükrében a Szocialista Párt (SP) és a Munkáspárt is.

A jobboldalon a választás egyik vesztese a Geert Wilders vezette ellenzéki, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei csupán tizenhét helyet kaptak a holland törvényhozásban, ami hárommal kevesebb, mint 2017-ben. A párt ennek ellenére a harmadik legnagyobb politikai erő az országban. A holland jobboldalon szintén meglepetésnek számít, hogy a Thierry Baudet vezette Fórum a Demokráciáért (FvD) összesen nyolc képviselői helyet nyert el, amellyel megnégyszerezte korábbi helyeinek számát. Az FvD-ből kiváló, nemrégiben alakult Helyes Válasz (JA21) szintén bekerült
a törvényhozásba négy képviselővel.

A VVD győzelme nem meglepő, a voksolást megelőző felmérésekben magabiztosan vezetett. Mark Rutte így negyedik kormányfői ciklusára készülhet, és ezzel ő lesz Hollandia leghosszabb ideje hatalmon lévő miniszterelnöke. A többséghez ismét koalíciós partnerekre lesz szüksége, de elemzők szerint nem kell hosszas tárgyalásokra számítani. Az előző ciklus négy kormányzó pártja, leszámítva a kereszténydemokratákat (CDA) – amely jelenleg tizenöt mandátummal rendelkezik – mind stagnált vagy tovább erősödött.

A holland közmédia elemzése szerint a legvalószínűbb, hogy a VVD, a D66 és a CDA lesz majd koalícióban.

A hárompárti koalíció ritkaságszámba menne Hollandiában, ugyanis a parlament tradicionálisan rendkívül töredezett. A jelenlegi adatok alapján is tizenhat párt kerülhet be a törvényhozásba. Bár Mark Rutténak a D66-tal és a CDA-val meglenne a szükséges hetvenhat mandátum a többséghez, nem kizárt, hogy a stabil többség érdekében az ötmandátumos Keresztény Unió (CU) is maradhat a kormánykoalícióban.

Kapcsolódó írásaink