Külföld

Szijjártó: Gyorsítani kell az unió bővítését

Hazánk sokat profitált a Keleti Partnerségből

Tegnap Tbilisziben járt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Találkozott Irakli Garibashvili miniszterelnökkel, és több miniszterrel is.

Szijjártó: Gyorsítani kell az unió bővítését
Szijjártó Péter magyar és David Zalkaliani georgiai külügyminiszter Tbilisziben
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

David Zalkaliani georgiai külügyi tárcavezetővel tartott tárgyalását követő sajtótájékoztatón a magyar külügyminiszter közölte, hogy Magyarország elkötelezett az unió Keleti Partnerség programja iránt. Kifejtette, hogy az EU folyamatosan veszít világpolitikai potenciáljából, és ennek orvoslására fel kell gyorsítani az unió bővítését. Kijelentette: Magyarország elkötelezetten támogatja Georgia európai uniós integrációját, és mindezt nemcsak szavakkal, hanem aktív tettekkel juttatja kifejezésre. Leszögezte: Budapest támogatja, hogy Georgia 2024-ben benyújtsa csatlakozási kérelmét.

Szijjártó kitért Georgia részvételére a terrorizmus elleni harcban, és nagyra értékeli, hogy az ország elmélyítette kapcsolatát a NATO-val, amelynek afganisztáni missziójában egyre nagyobb, jelentősebb erővel vesz részt.

Közölte, hogy Magyarország rendkívül sokat profitált a keleti országokkal való partnerség révén. Kiemelte, hogy a hogy a magyar vállalatok sikert értek el a georgiai piacon: a Richter és az Egis gyógyszergyárak az első tíz cég között vannak az országban, a WizzAir pedig piacvezető a légi forgalomban.

Hozzátette, hogy magyar szakértők is részt vehetnek a második legnagyobb georgiai város vízhálózatának modernizálásában, és a magyar–georgiai vállalatközi kapcsolatok előmozdítására az Eximbank 140 millió dolláros hitelkeretet biztosít. Továbbá ismertette, hogy közös együttműködés lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tbiliszi Egyetem között a nukleáris fizikai kutatás területén.

Az energiaellátás terén is kiemelt szerephez jut majd Georgia – folytatta Szijjártó. Rámutatott, hogy a déli gázfolyosó megteremtésével új realitás köszöntött a térségre, mert az jelentős lehetőséget biztosít a gázszolgáltatás diverzifikációjára Közép-Európában.

Kapcsolódó írásaink