Külföld

Fidesz: A magyar baloldal ismét a magyar emberek ellen dolgozott

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megvitatta az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer alkalmazásának és a nemzeti fejlesztési tervek elkészítésekor a partnerségi elv érvényesülésének kérdéseit. A két vita,bár címében különbözik, lényegében ugyanarról szól: a magyar baloldal újabb kísérletet tesz a Magyarországnak járó uniós fejlesztési források elvételére - olvasható a Fidesz EP-képviselőcsoportjának lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Fidesz: A magyar baloldal ismét a magyar emberek ellen dolgozott
Az Európai Parlament ülése
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

„A magyar baloldal az EP-ben ma újra a magyar emberek ellen dolgozott, célja továbbra is az, hogy elvegye, csökkentse a Magyarországnak járó uniós támogatásokat és a magyar emberek kárára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően” - emeli ki a közlemény.

Hidvéghi Balázs az EP plenáris felszólalásában elmondta: decemberben az unió állam-és kormányfői történelmi megállapodást kötöttek, és világosan rögzítették: semmilyen világnézeti feltételt nem lehet költségvetési eszközökkel számon kérni a tagállamokon. Az uniós fejlesztési források arra valók, hogy az uniós tagállamokat egymáshoz közelebb hozzák, nem pedig arra, hogy ideológiai vitákban zsarolóeszközként használják őket - mutat rá a közlemény.

Az Európai Bizottság szükség esetén késedelem nélkül eljárást fog indítani a jogállamisági mechanizmus keretében, tisztességes, kiszámítható és arányos feltételek alapján - jelentette ki a testület költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa az EP plenáris ülésén.

Johannes Hahn a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásáról tartott vitán azt mondta, az Európai Bizottság egy esetleges eljárás megindítása előtt értelmezi és elemzi a különböző forrásból beérkező információkat annak érdekében, hogy azonosítsa a jogállamiság szabályainak megsértését.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy bizonyos intézkedések az uniós források védelmét szolgáló rendeletet hatálya alá esnek, az Európai Bizottság késedelem nélkül eljárást fog indítani az adott tagországgal szemben, hogy megvédje az Európai Unió költségvetését és pénzügyi érdekeit - hangsúlyozta.

Kiemelte: tiszteségesen, részrehajlás nélkül kell elemezni a tagállami helyzetet, és be kell tartani az arányosság elvét, ugyanakkor fontos, hogy a végső kedvezményezettek érdekei se sérüljenek. Az uniós biztos az Európai Unió számára történelmi jelentőségűnek nevezte a jogállamisági mechanizmus létrejöttét, véleménye szerint ugyanis az EU most először rendelkezik olyan eszközzel, amely lehetőséget ad arra, hogy megvédje költségvetését és pénzügyi érdekeit. Az új mechanizmus kiegészíti a már létező egyéb eljárások körét, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és hamarosan az határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) jogköreit - mondta.

Arról is beszélt, ha egy uniós tagállam az Európai Unió Bíróságához fordul a mechanizmussal összefüggésben, az uniós bizottság figyelembe fogja venni az bíróság észrevételeit. A bizottság nem készül arra, hogy a mechanizmushoz csatolni kívánt útmutatás bemutatása előtt eljárást indítson egy tagállammal szemben - közölte. Olyan módon kell a mechanizmust alkalmazni, hogy az eszköz sikeres legyen arra nézve, hogy a jogállamiság ne csak a szellemében, hanem a valóságban is megvalósuljon - tette hozzá az uniós biztos.

A decemberben elért megállapodás ezt rögzíti, és itt az ideje, hogy ezt az Európai Parlament is tudomásul vegye - emelte ki Hidvéghi Balázs, aki azt is leszögezte: szomorú, hogy a decemberben elért sikert és az európai egység megerősítését az Európai Parlament feláldozná azért, hogy tovább folytathassa a jól ismert ideológiai hadjáratát a jobboldali kormányok ellen. ”Az Európai Parlament baloldalának ideológiai erőszakoskodása nem vezet semmi jóra, csak aláássa az Unió egységét és törésvonalakat hoz létre a tagállamok között„  - zárta felszólalását Hidvéghi.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-frakciójának vezetője hangsúlyozta: a magyarországi baloldal minden energiáját mozgósítva azon dolgozik, miként tud ártani Magyarországnak. Azon dolgozik, hogy elvegye, csökkentse a támogatásokat, hogy Magyarország kárára önmaga számára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően.  ”A magyar baloldal saját hatalmi céljai miatt folyamatosan ártani akar a magyar embereknek„ - mondta.

Annak kapcsán, hogy a megvalósuló fejlesztések tervezésébe, megvalósításába a partnerségre elve alapján a nemzeti hatóságoknak be kell vonniuk a regionális és helyi szerveket is, Deutsch Tamás elmondta: a helyreállítási alap felhasználását illetően - a nemzeti szabályokkal összhangban - ugyanolyan módon kell egyeztetni az önkormányzatokkal, mint az uniós költségvetési források felhasználása esetében eddig is kellett.

”A magyar kormány ezen kötelezettségének 2010 óta maximálisan eleget tett, a baloldali kormányok alatt azonban, mikor például Dobrev Klára volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, semmilyen egyeztetés nem volt az önkormányzatokkal az úgynevezett nemzeti fejlesztési terv elkészítéséről„ - emlékeztetett.

Győri Enikő írásbeli hozzászólásában kiemelte: sajnálatos, hogy az uniós válságkezelési eszközből Magyarországnak járó 6 ezer milliárd forinttal kapcsolatban a magyar baloldal csak egyet tud szajkózni: nincs társadalmi párbeszéd. ”Nem hagyják magukat megzavarni a tények által. A kormány mintegy ötszáz partner véleményét kérte ki, és tavaly december óta bárki számára elérhető az interneten a Nemzeti Helyreállítási Terv első változata, amelyhez várják az észrevételeket. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, mely a legmagasabb szintű egyeztető fórum a mindenkori kormány és a budapesti városvezetés között, folyamatosan egyeztet a Budapestnek és az agglomerációnak járó több ezer milliárd forint fejlesztési forrás ügyében. A kormány szilárdan elkötelezett: a főváros egyetértése nélkül nem valósít meg fejlesztést Budapesten„ - emlékeztetett a politikus.

Győri Enikő hangsúlyozta: mindezek után napnál világosabb, hogy a baloldal csak ártani akar. Ezúttal már nem csak Magyarország jó hírneve a célpont, hanem még a fejlesztési forrásoktól is megfosztaná a válság által leginkább sújtott kis- és középvállalkozásokat, illetve a polgárokat, éljenek a fővárosban vagy vidéken.

Kapcsolódó írásaink