Külföld

Főutakat zártak le a libanoni tüntetők

„A harag napja”

Meghirdették hétfőn a „harag napját” a libanoni tüntetők, akik hetek óta az utcákon tiltakoznak az ország romló gazdasági helyzete, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése és a belpolitikai csatározások miatt.

A tüntetők főutakat zártak le Bejrútnál és országszerte, forgalmi fennakadásokat okozva, veszélyeztetve az oxigénszállítmányok eljutását a koronavírusos betegeket kezelő kórházakba. Szlejman Harun, a libanoni kórházszövetség elnöke felszólította a tüntetőket, hogy engedjék az oxigént szállító gépkocsik áthaladását, mert „ez élet és halál kérdése”. Türoszban egy férfi megpróbálta felgyújtani magát, de a hatóságok megakadályozták ebben. A helyzet rendezését akadályozza a politikai pártok rivalizálása.

Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után nyújtotta be saját és kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet. Diab felszólította a politikusokat az ellentétek rendezésére és egy kormány megalakítására, amely külföldi segítséget tudna szerezni a gazdaságnak.

Kapcsolódó írásaink