Külföld

„Brüsszel nem lép fel megfelelően az illegális migráció és a drogfogyasztás ellen”

Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ, az illegális migrációval és a növekvő drogfogyasztással, és Brüsszel egyik ellen sem lép fel kellő mértékben - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Japánban, az ENSZ bűnmegelőzési és büntető igazságügyi kongresszusát követően.

„Brüsszel nem lép fel megfelelően az illegális migráció és a drogfogyasztás ellen”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter nyilatkozatában kiemelte: a világnak a koronavírus-világjárvány árnyékában, valamint abból fakadóan újabb biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie, és ha ezeket nem kezelik, akkor a válság még nagyobb károkat fog okozni.

Mint mondta, az illegális bevándorlás eddig elsősorban biztonsági és kulturális fenyegetést jelentett Európa számára, most ez súlyos egészségügyi kockázattal is kiegészül, az ellenőrizetlen migrációs hullámok ugyanis rendkívül felgyorsíthatják a vírus terjedését. Ennek hátterében ott van a szervezett bűnözés, az érkezők embercsempész-hálózatok szolgáltatásait veszik igénybe, és sokszor civil szervezetek is segítik ezek működését - szögezte le.

A növekvő drogfogyasztással kapcsolatban úgy fogalmazott: „sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel nem pusztán az illegális migrációt, hanem a droghasználat növekedését is támogatja, vagy legalábbis könnyebbé akarja tenni, hiszen a kannabiszt legutóbb az ENSZ-ben olyan kategóriájúvá sorolták át, amely már állítólag nem veszélyes”. Aláhúzta, hogy a magyar kormány ezt ellenezte, mire az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított ellene, ahelyett, hogy Brüsszel is minél nagyobb erőfeszítést tenne a kábítószer-fogyasztás visszafogása érdekében.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a szervezett bűnözői csoportok, a terrorszervezetek és a szélsőséges ideológiák terjesztői most könnyebben eljutnak az emberekhez, miután a tevékenységek egy jelentős része átkerült a digitális térbe.

Szijjártó végezetül aláhúzta, hogy Magyarország eddig is megvédte a határait, illetve kivette a részét a globális terrorellenes küzdelemből.

Kapcsolódó írásaink

Ferenc pápa: Az iraki egyház él

ĀTízezer ember előtt misézett Erbil stadionjában a katolikus egyházfő, és Bagdad mellett Urba, Moszulba és Karakosba is ellátogatott a közel-keleti országban