Külföld

Közösek Közép-Európa és a Baltikum érdekei

A magyar légierő védi majd Lettországot

Lettországban tett hivatali látogatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol mások mellett Egils Levits elnökkel, Daniels Pavluts egészségügyi miniszterrel és Edgars Rinkevics külügyminiszterrel (képünkön) egyeztetett.

Közösek Közép-Európa és a Baltikum érdekei
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A lett kollégájával folytatott tárgyalást követő sajtótájékoztatón Szijjártó közölte, hogy Közép-Európa és a Baltikum érdekei számos ponton egybeesnek, és ennek a kihasználása most, a koronavírus-világjárvány idején még fontosabbá vált. Kifejtette, hogy a két térség biztonsági és energetikai érdekei is közösek, jövőre pedig újabb négy hónapig a magyar légierő fogja ellátni a lett légtér védelmét.

Elmondta: egy magyar cég is részt vesz a lett energiavállalatok informatikai fejlesztésében, valamint a balti országok energiahálózatának összekötésében. Az unió előtt álló legfontosabb kihívások kapcsán is egyetértés van a két ország között, Szijjártó közlése szerint mindkét ország bővítéspárti, és támogatják a nyugat-balkáni országok integrációját. Emellett mindkét ország támogatja a keleti partnerség politikáját, és elutasítják a kötelező letelepítési kvótát.

Edgars Rinkevics elmondta, hogy Szijjártóval egyeztettek a közelgő soros magyar Európa Tanács-elnökség célkitűzéseiről. Kiemelte, hogy Magyarország fontos regionális gazdasági és védelmi partnere Lettországnak. Az uniós ügyek kapcsán hozzátette, hogy mindkét ország elutasítja az új mobilitási szabályok bevezetését.

Kapcsolódó írásaink