Külföld

Matovic köszönetet mondott hazánknak az orosz vakcina beszerzéséhez nyújtott segítségért

Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.

Matovic köszönetet mondott hazánknak az orosz vakcina beszerzéséhez nyújtott segítségért
Igor Matovic megköszönte Szijjártó Péternek, hogy segítséget nyújtott neki az orosz vakcina beszerzésében
Fotó: AFP

„Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzéséhez nyújtott Szlovákia népe számára” - írja Matovic a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A kormányfő szerint Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja, ezért nem tetszik neki, miért is terjesztik bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét. Matovic ezzel a megjegyzésével valószínűleg azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.

A szlovák kormányfőt magyar partnere, Orbán Viktor küldte Szijjártóhoz, aki azután megadta neki a kapcsolatot az orosz gazdasági miniszterhez. „Nagy köszönet illeti ezért, és nem ócsárlás” - szögezte le Matovic. „Ezt követően már egyedül tárgyaltam, Péter a tárgyalásokon nem volt jelen, de az elsődleges segítség tőle jött” - tette hozzá a szlovák kormányfő.  

Viszonyom a magyar külügyminiszterrel és a kormányfővel is „eléggé közvetlen ahhoz, hogy bármikor tárgyalni tudjunk olyan nehéz témákról is, mint a kettős állampolgárság” - zárta bejegyzését Igor Matovic.

Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás.     Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

„Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének” - jegyezte meg Korcok a révkomáromi tárgyalások kapcsán.

Kapcsolódó írásaink