Külföld

Potápi: A fiatalok már egységes magyar nemzetben gondolkodnak

Több mint százezer anyaországi és külhoni középiskolás vett részt a Határtalanul program online középiskolai vetélkedőjének első fordulójában, az eredmények azt jelzik, hogy a fiatalok már egységes magyar nemzetben gondolkodnak - közölte a Miniszterelnökség, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt idézve szerdán.

Potápi: A fiatalok már egységes magyar nemzetben gondolkodnak
Potápi Árpád János
Fotó: MH

Az eddigi eredmények alapján 292 osztály, mintegy 8800 fiatal jutott be a vetélkedő középdöntőibe. Budapestről 48, Magyarország más területeiről 155, Erdélyből 30, Felvidékről 23, a Vajdaságból 16, Kárpátaljáról 18, Horvátországból és a diaszpórából pedig 1-1 csapat került a legjobbak közé - írták.

A versenyen külhoni és anyaországi középiskolai osztályok mérik össze tudásukat történelmi, irodalmi, földrajzi, néprajzi kérdésekből, amelyekből a Kárpát-medence magyarlakta területeit is közelebbről megismerhetik. A legjobb osztály egymillió forint pénzjutalmat kap, de a fődíjon kívül is több mint ezer díjat és ajándékot oszt ki a nemzetpolitikai államtitkárság a legügyesebb versenyzők között.

A közlemény szerint Potápi Árpád János emlékeztetett: a 2010-ben indított Határtalanul program célja, hogy valamennyi közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer, az állam támogatásával eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire. Mivel a járványhelyzet miatt az osztálykirándulások most szünetelnek, az online térben szeretnék összekötni a magyarországi és külhoni fiatalokat, akik a játékon keresztül nemcsak a tudásukat bővítik, hanem lehetőségük van az ismerkedésre, a kapcsolatok építésére is - hangsúlyozta.

2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében március a közösségek hónapja, a Határtalanul vetélkedő pedig az államtitkár szerint a közösségépítésnek és a nemzeti összetartozás erősítésének is kiváló eszköze a fiataloknál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom