Külföld

Deutsch Tamás: Az utolsó utáni pillanatig maradtunk

Nincs túl sok ok a bizakodásra az Európai Néppárt irányvonalát illetően Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője szerint. Lapunknak kifejtette: elfogadhatatlan álláspontra helyezkedett a frakció nagyon nagy többsége.

Deutsch Tamás: Az utolsó utáni pillanatig maradtunk
Nincs túl sok ok a bizakodásra az Európai Néppárt irányvonalát illetően Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője szerint
Fotó: Európai Parlament

– Elválnak a Fidesz-delegáció és a néppárti frakció útjai. Hogyan tovább?

– A kérdés jogos, de nem ma vagy holnap fog eldőlni. Régóta gondolkodunk rajta, mit kell majd tennünk egy ilyen helyzetben.

– Mitől vált elkerülhetetlenné a szakítás?

– Nem az utolsó, hanem az utolsó utáni pillanatig maradtunk. A frakció nagyon nagy többsége két szempontból is túlment minden határon. Először is a koronavírus-járvány közepén, szánalmas módon kicsinyes, pártcsaládon belüli kiszorítósdira fordítják az energiáikat. Mi több, kormányzó erőként minket is arra kényszerítenének, hogy az energiánkat a védekezés helyett a frakción belüli huzavona eméssze fel. Többedszerre tesznek így, szóval ez már nem kivétel. Másodszor pedig olyan nincs, hogy a kollektív bűnösség alapján korlátozzák a képviselői jogainkat. A legitimációnkat nem egy frakció vagy akár az Európai Parlament vezetésétől kaptuk, hanem a ránk szavazó választópolgároktól. Ha korlátozzák a jogainkat, csaknem kétmillió ránk szavazó magyar embert nyilvánítanak másodrangú uniós polgárrá. Ez elfogadhatatlan.

– Elképzelhető lett volna olyan kompromisszum, hogy bent maradjanak?

– Nyújtottunk be módosító javaslatokat, és minden belső tanácskozáson elmondtuk az álláspontunkat. Az egész módosítás a Fideszre volt szabva, és mivel távolról sem volt meg a többség a kizárásunkra, kitalálták a végül elfogadott szöveget, amit kompromisszumnak neveznek. Valójában azonban csak még direktebben a Fideszre szabták a szabályt. Nevetséges, hogy éppen a jogállamiságról papolók teszik ezt. Ráadásul elszólták magukat, korábban azt állították, hogy a módosítás nem jelenti szükségszerűen azt, hogy kezdeményezik a felfüggesztést. A szerdai ülésre kiderült, hogy már be is volt tárazva az erről szóló papír.

– Hogyan reagáltak a Fideszhez közel álló néppárti delegációk?

– Szomorúak, és a szomorúságuk csak nőni fog a következő hónapokban. Folyamatos belső támadások érik a pártcsalád egyre centristább fővonalától minimálisan is eltérő, hagyományos kereszténydemokrata irányt követő, sikeres néppárti politikát folytató erőket. Legközelebb majd nem minket támadnak, hanem felkészülhetnek erre a szlovén, horvát, bolgár barátaink. A célkereszt megmarad, csak másra kerül.

– Mire számít a pártcsaládban?

– A helyzet nem ad okot különösebb optimizmusra. Fontos szempont, hogy amiket a legerősebb tagpárt, a német CDU új elnöke, Armin Laschet mondott, hangsúlyaiban más, mint amit eddig hallottunk a Néppártban. Kizárni tehát nem lehet, hogy más irányt vesznek a dolgok, de korai volna bizakodni. Egy biztos, mindkét fél veszít, de a Néppárt veszít többet. Tovább halad az önfelszámolás útján: míg korábban az uniós országok több mint felében kormányon volt, most több mint a kétharmadában ellenzékben van.

A Manfred Weber vezette európai néppárti frakció a koronavírus járvány kellős közepén is, a járvánnyal szembeni védekezés helyett, a kizárósdival van elfoglalva - írja Facebook-oldalán Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az alapszabály-módosítással kapcsolatban.

„Magyarországon mi életeket próbálunk menteni, a néppárti képviselőcsoport nagy többsége pedig ebben a helyzetben is képviselőket akar felfüggeszteni, kizárni. Ebből elég volt!” - fogalmaz Deutsch.

Hozzátette,  kilépnek az Európai Néppárt frakciójából, mert „az Európai Parlamentben is a járvánnyal és a védekezéssel szeretnénk foglalkozni!”

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

ĀAz EPP elfogadta az alapszabályzat módosítását - A Fidesz jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezte - Deutsch Tamás és Gál Kinga szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az EPP-hez