Külföld

Alapjogokért: Az Európai Néppárt elbukott

Beigazolódott, amit korábban megjósoltunk: az Európai Néppárt elbukott. A „keresztyéniesen humanista” egykori önmagával is egyre gyengébb kapcsolódással bíró Európai Néppárt valóban nem az, ami volt, és pláne nem az, aminek kellene lennie – reagált a Fidesz Európai Néppártból való kilépésére az Alapjogokért Központ. 

Alapjogokért: Az Európai Néppárt elbukott
Manfred Weber, az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője
Fotó: AFP/Christoph de Barry/Hans Lu

Mint azt közösségi oldalukon írják, a Fidesz esetleges távozása az Európai Néppárt számára valóban a vég, a Fidesznek pedig valami sikeres új kezdete lehet.

Objektum doboz

Emlékeztetnek, hogy Szánthó Miklós tavaly év eleji írásaiban mutatta be az Európai Néppárt eszmei talajvesztettségét. Akkor még csak egy „esetleges” kilépésről írt. Egy évvel később, azaz ma, a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából.


„Ez a Néppárt már nem az a Néppárt, amihez a Fidesz 2000-ben csatlakozott”

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is reagálta az eseményekre. Facebook-oldalán tette közzé a Fidesz néppárti frakcióból történő kilépésének gyorselemzését.

Mint bejegyzésében fogalmaz, amióta a 2015-ös migrációs válságot követően a Fidesz fellépett az Európai Unió bevándorláspárti politikájával szemben, az Európai Néppárt (EPP) liberális tagjai megállás nélkül támadják a magyar kormánypártot.

Ez a Néppárt már nem az a Néppárt, amihez a Fidesz 2000-ben csatlakozott. A már hat éve tartó támadássorozat jól tükrözi, hogy az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége miként vált mára a liberális elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább baloldali értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé - fogalmaz az elemző.

Deák Dániel rámutat, a Néppárt több nyugat-európai tagja is már régóta baloldali értékeket képvisel a konzervatív normák helyett, illetve olyan „progresszív”, zömmel liberális politikai célokat fogalmaz meg, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése, vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása.

Ugyan közben az EU bevándorláspárti politikája hivatalosan is megbukott, a folyamatosan balra tolódó EPP liberális, többnyire jelentéktelen törpepártjai továbbra is kritizálták a magyar kormányzat döntései miatt a Fideszt, évről-évre újabb támadást indítottak a Fidesz ellen.

Objektum doboz

Teszik mindezt akkor is, amikor széthúzás helyett összefogásra lenne szükség Európában - hangsúlyozza az elemző. Hozzáteszi, a koronavírus-járvány okozta társadalmi és gazdasági problémák leküzdésének idején egymás segítése és támogatása helyett ezek a formációk most is az Európai Néppárt frakciójának létszámának csökkentésére törekednek.

Összegzése szerint mindez jól mutatja, hogy az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló liberális formációk a saját érdekeik érvényesítésére igyekeznek felhasználni a koronavírus-járvány okozta válságot. Azt akarják, hogy végérvényesen liberális irányba tolódjon a Néppárt.

A mostani kilépés tovább csökkenti a már így is mélyrepülésben lévő Néppárt erejét az Európai Parlamenten belül, hiszen azon túl, hogy a Fidesz szavazataira innentől nem számíthatnak, az egyértelmű balratolódás még inkább csökkenti a már most is gyengélkedő néppárti tagpártok népszerűségét - zárja gyorselemzését Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

ĀAz EPP elfogadta az alapszabályzat módosítását - A Fidesz jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezte - Deutsch Tamás és Gál Kinga szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az EPP-hez