Külföld

A középső ötök támogatják az új vakcinák regisztrálását

Szijjártó: A magyar hatóságok is dönthetnek az oltóanyagok terén

Együtt kell dolgozniuk a közép-európai országoknak, mind a vakcinabeszerzés, mind a járvány okozta gazdasági válság hatásának csökkentése érdekében, hangzott el a bécsi ötök megbeszélésén.

A középső ötök támogatják az új vakcinák regisztrálását
Anze Logar (balra) és Szijjártó Péter is a közös fellépést emelte ki beszédében
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Ötödik alkalommal rendezték meg a középső ötök kezdeményezés, avagy a bécsi ötök, azaz Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztereinek találkozóját hétfőn Szlovéniában.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a vakcina jelenti a megoldást a koronavírus-járványra, ezért sok és biztonságos oltóanyag kell. Meglátása szerint az Európai Gyógyszerügynökség és a nemzeti hatóságok is dönthetnek az egyes oltóanyagok megbízhatóságáról.

Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont – fogalmazott.

Szijjártó leszögezte: nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai–ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana. Rámutatott, hogy a magyar szakemberek biztonságosnak találták a keleti oltóanyagokat, amelyek nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnánk beoltani.

Közölte, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva, főleg a válság idején, amely újabb komoly korlátozó intézkedéseket hoz magával, megnehezítve az emberek életét és a gazdaság működését. Úgy véli, a gazdasági károk minimalizálása érdekében össze kell dolgozniuk, hogy a teherszállítás és az ingázók közlekedése a lehető legkevesebb akadályba ütközzön.

Anze Logar szlovén külügyminiszter bemutatta kollégáinak a júliustól kezdődő szlovén uniós elnökség programját. Közölte továbbá, hogy az öt ország levélben fordul az unióhoz, hogy módosítson bevándorláspolitikáján, és közösen fogják támogatni a nyugat-balkáni országok integrációját.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szorgalmazta az uniós vakcinaútlevél bevezetését. Tomás Petricek cseh külügyminiszter megköszönte a részt vevő országok segítségét a járványkezelésben, és kijelentette, támogatják az új vakcinák bevezetését. Ivan Korcuk szlovák külügyminiszter közölte, hogy országában drámai a helyzet, és sürgette a belső piac áruszállításának helyreállítását.

Kapcsolódó írásaink