Külföld

Ismét zavargások voltak Barcelonában

Pablo Hasél rapper ügye miatt továbbra sincs nyugalom Katalóniában, bár egyre fogynak a tüntetők

Továbbra sem csitulnak Katalóniában a tüntetések, amelyek Pablo Hasél rapper bebörtönzése miatt robbantak ki. Szerdára virradó éjszaka ismét összetűzések voltak a rendőrök és a tüntetők között Barcelonában.

Ismét zavargások voltak Barcelonában
Apad a tömeg, de így sem maradnak el az összetűzések a rendőrséggel
Fotó: AFP/Joan Gosa

Ahogy egy hete minden este, újból tömegek vonultak az utcákra, a kezdetben békés megmozdulás azonban megint rongálásba és erőszakba torkollt. A tüntetők konténereket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, üvegpalackokkal dobálták a rendőröket. Egy újságíró is megsérült.

A városvezetés becslése szerint az elmúlt egy hétben keletkezett anyagi kár meghaladja a 1,5 millió eurót (538 millió forint). Katalóniában eddig több mint 110 embert vettek őrizetbe, a sérültek száma is száz felett van.

Kezdetben több mint húsz spanyolországi városban csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz, mostanra azonban már csak néhány katalán településen ismétlődnek a megmozdulások.

Pablo Hasélt múlt hét kedden tartóztatták le, miután elbarikádozta magát a lleidai egyetemen. A rappert korábban már elítélték, most is van egy felfüggesztett büntetése, mert terrorszervezeteket, például a Baszk Haza és Szabadságot (ETA), a GRAPO-t (Október Elseje Antifasiszta Ellenállási Csoport) és a Vörös Hadsereg Frakciót éltette és a rendfenntartó erőket és a monarchiát gyalázta dalszövegeiben.

Egyes sajtóhírekben megjelent az is, hogy az al-Kaidát dicsőítette, de az ilyen vádakat Hásel következetesen tagadja. A rapper ügye élénk közéleti vitát váltott ki a véleménynyilvánítás szabadságának határairól, több ismert művész állt ki a zenész mellett.

A függetlenségpárti, baloldali Népi Egység (CUP) párt szerint a tüntetéseken a rendőrség provokálja ki az erőszakos összecsapásokat.

Időközben Brüsszelben az Európai Parlament Jogi Bizottsága megszavazta, hogy visszavonja Carles Puigdemont volt katalán elnök immunitását Belgiumban. Ha a döntést március 8-án az EP plenáris ülése is megerősíti, a politikust valószínűleg kiadják Spanyolországnak.

Kapcsolódó írásaink

Áll a bál Katalóniában

ĀKörülbelül száz embert tartóztattak le az elmúlt héten a Pablo Hasél függetlenségpárti,baloldali rapper őrizetbe vétele miatt kirobbant tüntetések során