Külföld

Dzsihadista hitszónokot ítéltek el Németországban

Az iraki férfi toborzóhálózata fiatal muszlimokat radikalizált, akiket ideológiai és nyelvi képzésben részesítettek, valamint megszervezték kiutazásukat a Közel-Keletre

Tagokat toborzott az Iszlám Államba, és kapcsolatban állt a 2016-os berlini merénylet elkövetőjével az a 37 éves iraki hitszónok, akit tegnap börtönbüntetésre ítéltek Németországban. Döntés született egy német bíróságon egy szíriai férfi ügyében is, aki emberiesség elleni bűncselekményt követett el hazájában.

Tíz és fél év szabadságvesztésre ítélték tegnap Németországban az Iszlám Állam legfőbb helyi toborzóját. A 37 éves Ahmad Abdulaziz Abdullah a – aki az Abu Walaa nevet is használja – terrorszervezetben viselt tagság, állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésében való bűnrészesség és terrorizmus finanszírozása miatt kapta büntetését a cellei regionális felsőbíróságtól. Az iraki állampolgárságú muszlim hitszónok három társát is négy és nyolc év közötti börtönbüntetésre ítélték.

A négy férfit 2016-ban tartóztatták le, mivel a hatóságok gyanúja szerint tagokat toboroztak az Iszlám Államnak. A nyomozás során kiderült, hogy a jelentkezőknek megszervezték a kiutazást Szíriába és Irakba, ahol csatlakozhattak a terroristákhoz, valamint ideológiai és nyelvi képzést is kaptak a résztvevők. Abu Walaa akkor már évek óta a németországi iszlamista körök egyik legfontosabb alakja volt. A perben bizonyítást nyert, hogy a hitszónok és csoportja legalább három fiatal muszlimot radikalizált.

Abu Walaa egy azóta bezáratott hildesheimi mecset imámja volt, valamint szónokolt egy Berlin Moabit kerületében található, már szintén nem működő mecsetben, ahová gyakran ellátogatott a német fővárosban 2016 decemberében történt gázolásos merénylet iszlamista elkövetője, a tunéziai Anis Amri.

A koblenzi regionális felsőbíróság ugyancsak tegnap négy és fél év börtönre ítélt egy szíriai férfit, aki hazájában közreműködött rendszerellenesnek minősített emberek meghurcolásában. A döntés világszerte az első ítélet, amelyet a polgárháború sújtotta közel-keleti országban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények ügyében hoztak – közölte az MTI.

A bíróság szerint az Eyad A. néven azonosított férfi az úgynevezett általános titokszolgálat munkatársaként 2011 szeptemberében Damaszkuszban részt vett harminc tüntető elfogásában és megkínzásában.

A 44 éves férfi 2013-ban hagyta el Szíriát, 2018-ban menedékjogot kért Németországban. Meghallgatásán nyíltan beszélt titkosszolgálati múltjáról, ezért kihallgatta tanúként a szövetségi bűnügyi hivatal. Eyad A. a 2011 szeptemberi műveletről szóló beszámolója révén gyanúsított lett emberiség elleni bűncselekmények miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom