Külföld

Megtámadott egy hollandiai börtönőrt az életfogytiglanra ítélt utrechti terrorista

A merénylőt elkülönítették

Arcon és nyakon szúrta a rotterdami börtön egyik őrét a büntetését töltő utrechti lövöldöző múlt csütörtökön – közölte az Erdély.ma hírportál.

A hollandiai büntetés-végrehajtási intézet szóvivője a helyi RTV Rijnmond csatornának elmondta: a börtönőrt jelenleg kórházban kezelik könnyű sérülésekkel. A fogvatartott 39 éves, török származású Gökmen Tanis a börtön A3-as szárnyában támadt rá az őrre, azon a részlegen, ahol a veszélyes terroristákat tartják. Az elkövetéshez használt vágóeszközt valószínűleg a rab készítette, a támadás háttere egyelőre tisztázatlan. A férfit az eset után elkülönítették, a hatóságok vizsgálják az ügy körülményeit. Gökmen Tanist tavaly márciusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a 2019. március 18-án Utrechtben történt merénylet miatt.

A férfi egy villamoson kezdett el lövöldözni, a merényletben négy ember életét vesztette, hat ember megsérült. A bíróság az elkövető ellen felhozott vádakat bizonyítottnak találta. A hivatalosan kirendelt rotterdami védőügyvédet, André Seebregtst a bírósági tárgyalás során az akkor még csak gyanúsított terrorista leköpte. Hollandiában egyébként összesen három olyan börtön működik, ahol terroristarészleget alakítottak ki.

Kapcsolódó írásaink