Külföld

Megfenyegette a hadsereg a tüntetőket Mianmarban

Emberek életébe kerülhet

Általános sztrájk kezdődött hétfőn Mianmarban a katonai hatalomátvétel miatti tiltakozásul, és több ezren gyülekeztek az utcákon, pedig a hadsereg azzal fenyegeti a tiltakozókat, hogy megmozdulásuk emberek életébe kerülhet.

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) pedig mindössze 33 mandátumot kapott. A katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte, majd február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat.

Emiatt országszerte tüntetések robbantak ki, eddig három tüntető vesztette életét, közülük kettőt szombaton lőttek le. A hadsereg szerint egy rendőr is meghalt. Az Európai Unió külügyi tanácsa hétfői ülésén elítélte a mianmari katonai puccsot, és kijelentette: az EU készen áll a katonai puccsért felelősöket sújtó korlátozó intézkedések elfogadására. Az erőszak azonnali beszüntetésére és a bebörtönzöttek szabadon bocsátására szólított fel hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom