Külföld

Ideiglenesen és korlátozottan ellenőrzés alá kerül az iráni atomprogram

Félsiker Teheránban

Tegnap tárgyalt Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Ali Akbar Szálehivel, az iráni atomprogram vezetőjével és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel azzal a céllal, hogy kompromisszumos megoldást találjanak arra, hogy a NAÜ ellenőrei folytathassák a 2015-ös atomalku betartásának ellenőrzését.

Ideiglenesen és korlátozottan ellenőrzés alá kerül az iráni atomprogram
Rafael Grossi
Fotó: AFP

Grossi a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy ideiglenes technikai megállapodás született az iráni hatóságokkal. Hozzátette, hogy a NAÜ szakértőinek korlátozott lehetőségük lesz az atomlétesítmények felülvizsgálatára, de ez elég lesz a szükséges információk megszerzéséhez.

Teherán a múlt héten tájékoztatta az ügynökséget arról, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, mivel azt a többi aláíró sem tartja be. Továbbá az iráni parlament nemrég egy olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza a NAÜ ellenőreinek mozgásterét. A megállapodás az ellenzék heves tiltakozását váltotta ki, mivel szerintük a most kötött egyezség nincs összhangban a novemberben elfogadott iráni atomtörvénnyel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom