Külföld

Cáfolta az álhíreket hazánkról Szijjártó

Sorban állnak a nyugati cégek Moszkvában

Álhírnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azokat az állításokat, amiket a Digi24 riportere idézett a Klubrádióra és a magyar médiahelyzetre vonatkozó kérdésében. A tárcavezető még a múlt heti bukaresti látogatása során nyilatkozott a román hírcsatornának, az interjúból a hétvégén tett fel részleteket a Facebook-oldalára.

„Teljes mértékben vissza kell utasítanom mindenféle olyan hazugságot az országommal, a kormányommal kapcsolatban, amelyek szerint nem biztosítjuk a sajtó szabadságát – mondta Szijjártó. – Ha beszélne magyarul, ha megnézné a magyar sajtóorgánumok híreit, tudósításait, akkor látná, hogy ezek kormányellenes álláspontot képviselnek” – jegyezte meg. Rámutatott, nincs a médián belül olyan szektor, ahol a legnézettebb, leghallgatottabb, legolvasottabb orgánum a kormánnyal szimpatizálna.

Szijjártó szerint a nyugat-európai média hazugságai mögött az állhat, hogy a magyar kormány több mint egy évtizede olyan politikát folytat, ami teljesen szembe megy a liberális mainstreammel – legyen szó migrációról, család- vagy gazdaságpolitikáról.

A magyar–orosz kapcsolatot érintő kérdésre úgy fogalmazott, „azok, akik a lehető legdurvább módon kritizálják Oroszországot kommunikációs szinten, azok kötik az oroszokkal a legnagyobb üzleteket a háttérben”. „Látom, hogy kikkel állunk versenyben a piaci lehetőségekért és a beruházásokért az oroszoknál.

A legnagyobb nyugat-­európai cégek vannak ott, hogy versenybe szálljanak, hogy beruházzanak és exportáljanak” – magyarázta. A miniszter emlékeztetett, a magyar kormányfő nem találkozik gyakrabban az orosz elnökkel, mint nyugat-európai partnerei.

Kapcsolódó írásaink