Külföld

Terror sújtja Afrikát

A radikális iszlamista csoportok tevékenységéből fakadó erőszakos események Szomáliát, a Száhel-övezetet és a Csád-medencét sújtják leginkább - derül ki az Africa Center for Strategic Studies (ACSS) biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó kutatóközpont elemzéséből, amit a Migrációkutató Intézet szemlézett.

Terror sújtja Afrikát
Képünk illusztráció
Fotó: mh

A szélsőséges erőkhöz köthető támadások száma az elmúlt években rekordokat dönt, s ennek következtében a vizsgált régiók egyes térségeinek biztonsági, gazdasági és társadalmi helyzete egyre kilátástalanabbá válik. A kiadvány szerint az előző évhez képest 2020-ban 43 százalékkal növekedett Afrikában a radikális iszlamista eredetű támadások száma. A különböző fegyveres csoportokhoz köthető 4 958 darab erőszakos esemény rekordnak számít, azonban, ha a trendeket jobban megvizsgáljuk, 2016 óta folyamatos emelkedés tapasztalható - írták.

Megállapították, hogy az eltérő célok miatt egyelőre nem lehet az egész kontinensre kiterjedő, monolitikus dzsihádista mozgalomról beszélni, de mutatkozik együttműködés.

Kapcsolódó írásaink