Külföld

Gyurcsányné Bratislavának nevezte Pozsonyt

Hidvéghi Balázs és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselők beszámolója szerint Dobrev Klára az Európai Parlamentben Pozsonyt „Bratislavának” nevezte, ráadásul ezt magyar nyelven – vagyis még csak az idegen nyelvi környezetre sem hivatkozhat. Pozsony „átnevezésére” az Európai Parlament csütörtöki ülésén került sor – írja az Origo.

Gyurcsányné Bratislavának nevezte Pozsonyt
Gyurcsányné Dobrev Klára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Hidvégi Balázs és Deutsch Tamás közösségi oldalaikon megjelent bejegyzései alapján a következő történt:

Az EP aktuális ülésének a levezető elnöke, Dobrev Klára magyar nyelven azt mondta: „most megadom a szót Hajšel úrnak, aki Bratislavából jelentkezik”.

Dobrev Klára Robert Hajšel szlovák európai parlamenti képviselőnek adott szót, aki korábban a Robert Fico volt miniszterelnök-féle nacionalista, de mégis baloldali Smer (Irány – Szociáldemokrácia) párt politikusa volt, onnan azonban kilépett, így jelenleg függetlenként foglal helyet az EP szocialista (S&D) frakciójában.

„Az nem meglepő, hogy aki a kommunista diktatúra pártelitéhez tartozó családban nő fel, annak a magyar nemzet érzései vagy épp történelme nem sokat jelent. De azt már nézni is rossz, hogy tényleg ennyire meg akar felelni mindenkinek a magyar népen kívül. Tény, hogy Pozsony ma már Szlovákia fővárosa. Azonban ezer éven át Magyarország része volt. Mohács után évszázadokig a magyar koronázóváros, mi több Magyarország fővárosa volt, s ma is sok nemzettársunk él ott. Nem tudom, hogy Dobrev Klára melyik nemzethez sorolja magát, de a magyar kultúrkörben ezt a várost Pozsonynak hívják.” – értékelte Hidvéghi Balázs Dobrev Klára legújabb magyarellenes megnyilvánulását.

Objektum doboz

Deutsch Tamásnak a következőket írta:

„Most megadom a szót Hajšel úrnak, aki Bratislavából jelentkezik” – mondta levezető elnökként Dobrev Klára. Így, a rá jellemző hanghordozással, de tagoltan. Bratislavából. Nem Pozsonyból, Bratislavából. Azt soha a büdös életben nem mondaná, hogy „Wienből jelentkezik”, de Pozsony nála Bratislava! Magyar nyelven beszélt, de nem magyarul. Ennyi.

A „bratislavazó” Dobrev Klára egyébként láthatóan arra törekszik, hogy a baloldali összefogás kormányfőjelöltje legyen.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Halász: A baloldal csak sanyargatta a nyugdíjasokat

Ā„Gyurcsány Ferenc és a baloldal elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját”