Külföld

„Erőteljes” videók, kitartó szenátorok

Trump ügyvédei és Ted Cruz is úgy fogalmaztak: a vád által az impeachment tárgyalásán bemutatott felvételek hatásosak voltak, de nem bizonyítják a volt elnök bűnösségét

Bár az impeachment során bemutatott videók „erőteljesek” voltak, a republikánus szenátorok többségét nem győzték meg arról, hogy Donald Trump bűnös lenne. Joe Biden időközben visszavonta elődje egyik, a déli határfallal kapcsolatos rendeletét.

„Erőteljes” videók, kitartó szenátorok
Ted Cruzt nem győzték meg a szenátusban bemutatott felvételek, és bár többen egyetértettek vele, erősen megosztottnak mutatkozott a Republikánus Párt
Fotó: AFP/POOL/Michael Reynolds

Tovább folytatódott az amerikai szenátusban a Donald Trump leköszönt elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment). A vádat képviselő demokrata törvényhozók új felvételeket mutattak be, amelyekkel azt kívánták bemutatni, mennyire közel kerültek az épületbe betörő emberek a szenátorokhoz és képviselőkhöz, például Mitt Romney szenátorhoz, akit Donald Trump sokat kritizált, vagy Mike Pence alelnökhöz és az épületben tartózkodó családjához, akinek a tüntetők odakint akasztófát ácsoltak, és azt skandálták, hogy áruló.

Stacey Plaskett demokrata párti képviselő szerint Trump „felbujtotta az erőszakos csőcseléket a Capitolium megrohamozására, amikor elfogytak az erőszakmentes eszközei a választások eredményének megfordítására”. A képviselő közösségi médiás bejegyzések segítségével igyekezett bizonyítani, hogy a felkelők úgy vélték, az elnök parancsára
a kötelességüket teljesítik.

Több republikánus szenátor is arról beszélt, hogy bár a felvételek meggyőzőek voltak, nem gondolják, hogy a volt elnök kapcsolatban állna az erőszakkal. Ted Cruz szerint az előadás „erőteljes és érzelmekkel teli” volt, de nem bizonyítja, hogy Trump súlyos bűncselekményeket vagy vétségeket követett el. Trump ügyvédei hasonlóan nyilatkoztak, Bruce Castor szerint a vád semmilyen úgy információval nem állt elő.

A Republikánus Párt megosztottságát jelzi, hogy több tucatnyi, korábban kormányzati szerepet vállaló republikánus tárgyal egy új, jobbközép párt megalapításáról, mert úgy látják, hogy a párttagság nagy része nem hajlandó szembeszegülni Donald Trumppal és „a demokráciát aláásó kísérleteivel”. Evan McMullin, aki a képviselőházi republikánus csoport politikai főigazgatója volt a Reuters hírügynökségnek kijelentette: „A Republikánus Párton belül sokan váltak radikálissá, és veszélyt jelentenek az amerikai demokráciára”. A Reutersnek Jason Miller, Trump egyik szószólója a kezdeményezésről azt mondta: „Ezek a balfácánok már akkor elhagyták a pártot, amikor Joe Bidenre szavaztak”.

Időközben egyébként Joe Biden visszavonta Donald Trump egy korábbi rendeletét, amellyel nemzeti szükségállapotot hirdetett az ország déli határainál. Joe Biden a Nancy Palosi házelnöknek írt levelében úgy fogalmaz: „nem csoportosítunk át több amerikai adófizetői dollárt a határfal építésére, és minden erre szánt forrást alaposan felülvizsgálunk majd”.

Az alapokat lefektető telefonhívás Pekinggel


Megválasztása óta először beszélt telefonon kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel Joe Biden amerikai elnök. A Fehér Ház közleménye szerint Biden szóvá tette Kína kemény hongkongi fellépését, az emberi jogok súlyos megsértését a muszlim ujgur kisebbséggel szemben, valamint a Tajvan elleni akciókat.

Az amerikai elnök kifogásolta Peking „kényszerítő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait”. A kínai elnök rámutatott, a konfrontáció katasztrófa lenne mindkét oldal számára, az együttműködés az egyetlen választás – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség. Hszi emellett reményét fejezte ki Bidennek, hogy körültekintően fog eljárni a kínai szuverenitást érintő kérdésekben. A hívás előtt néhány órával Biden bejelentette, a hadsereg részletekbe menően felülvizsgálja Kína-stratégiáját.
(UT)

A feltartóztatás politikáját használná Moszkva

Oroszországnak a feltartóztatás politikáját kell alkalmaznia az Egyesült Államok ellen, hogy elejét vegye a belügyeibe való beavatkozási kísérleteknek – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvában az MTI szerint. A diplomata szerint a feltartóztatásnak ki kell terjednie a katonai területre is, amelyhez hozzájárulhat a fegyverzet-ellenőrzés is.

Hozzátette, Moszkvának észszerű és nyugodt hangvételű tárgyalásokat kell folytatnia Washingtonnal. Rjabkov elutasította az orosz belügyekbe való „cinikus és nem szűnő” amerikai beavatkozási kísérleteket. Rjabkovot egyebek között arra reagáltatták az újságírók, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrégiben követelte Alekszej Navalnij ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását.
(UT) 

Kapcsolódó írásaink

Szenátus: Alkotmányos az impeachment

ĀAz eljárás célja a vádlott elmozdítása a hivatalából, de Donald Trumpot már „elmozdították a választók”, ezért le kell zárni azt – mondta a volt elnök ügyvédje

Minimálbérvita Washingtonban

ĀAz amerikai külügyminiszter kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy Izrael része-e a Golán-fennsík