Külföld

Indul a Trump elleni eljárás a szenátusban

A volt elnök ügyvédei alkotmányellenesnek, republikánus szenátorok pedig értelmetlennek tartják az eljárást, ami akár a jövő hétre lezárulhat

Nulla százalék esélye van annak, hogy Donald Trump leköszönt amerikai elnököt megbüntessék az impeachment eljárás végén Rand Paul szenátor szerint. A szenátus már akár jövő héten döntést hozhat.

Indul a Trump elleni eljárás a szenátusban
Rand Paul szerint semmi esély sincs arra, hogy az impeachment eredményes lesz
Fotó: AFP/Anna Moneymaker

Megegyezett egymással a Donald Trump volt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának pontos menetrendjéről Charles Schumer demokrata és Mitch McConell republikánus frakcióvezető. A menetrend még nem teljesen végleges, de úgy tűnik, akár a jövő héten lezárulhat az eljárás, ha egyik fél sem hív be tanúkat a meghallgatásra.

A Szenátus ma kezdi tárgyalni az impeachmentet egy négyórás vitával, amelynek végén szavaznak az eljárás alkotmányosságáról. Rand Paul szenátor múlt hónapban már kért szavazást erről a kérdésről, akkor 45 republikánus egyértelműen jelezte, hogy nem tartja alkotmányosnak az eljárást, ami ugyan a procedúra befejezéséhez nem volt elég, de előrevetíti, hogy nem lesz elegendő szavazat Donald Trump elítéléséhez.

Bár több republikánus is hibásnak nevezte Trumpot a Capitolium január 6-i ostroma miatt, amely előtt beszédet tartott híveinek, legtöbbjük valószínűleg nem fog a volt elnök felelősségre vonására szavazni. Rand Paul a Fox televíziónak kijelentette, hogy nulla százalék esély van az impeachment sikerességére.

Bill Cassidy republikánus szenátor pedig abbeli véleményének adott hangot az NBC televízióban, hogy a Képviselőház nagyon gyatra munkát végzett az ügy felépítésében, így egy összecsapott, megalapozatlan eljárásról kell szavaznia a szenátusnak. „Ha ez a Szovjetunióban történt volna, kirakatpernek neveznénk” – tette hozzá Cassidy.

A volt elnök egyik fő támogatójaként számon tartott Lindsey Graham szenátor pedig politikai csatának nevezte az impeachmentet. „Ha úgy gondolják, Trump bűntényt követett el, akkor indítsanak ellene jogi eljárást, mint bármely más állampolgár ellen. Az impeachment egy politikai eszköz, és még soha sem használtuk már leköszönt elnök ellen” – mondta a dél-karolinai szenátor.

Ugyancsak az eljárás alkotmányosságát vitatták egyébként Donald Trump ügyvédei, akik szerint a szenátusnak le kéne zárnia az impeachmentet, mert azt csak hivatalban lévő elnök ellen lehet folytatni.

Visszatér az Egyesült Államok az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, habár egyelőre csak megfigyelőként. A testületből még Donald Trump léptette ki az országot 2018-ban. Mark Cassayre, a genfi amerikai képviselet ideiglenes ügyvivője elmondta, úgy gondolják, akkor tudják leghatékonyabban megreformálni a  nemzetközi szervezetet, ha együttműködnek vele.