Külföld

Szijjártó: A cél az, hogy a magyar polgári hírszerzés a legerősebb legyen Közép-Európában

A cél az, hogy - a magyar beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökséghez hasonlóan, amely már az elsőszámú és a legeredményesebb Közép-Európában - a magyar polgári hírszerzés is a legerősebb legyen a térségben - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter 

Szijjártó: A cél az, hogy a magyar polgári hírszerzés a legerősebb legyen Közép-Európában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai SK Innovation beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. január 29-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az Információs Hivatalnál tartott kihelyezett, zárt ülése után azt mondta: az ehhez szükséges fejlesztések részben már folyamatban vannak, részben pedig hamarosan megszületnek a róluk szóló döntések.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány felgyorsította a globális változásokat; új világrend jött létre, amely az államok, nemzetek és kormányok újabb típusú versenyét hozta el, nem elsősorban a politika, hanem sokkal inkább a gazdaság területén.

Mivel a világgazdaság is alapvetően átalakul, rendkívül éles verseny indult el a beruházásokért. Ezen beruházások esetében minden eszközt fel kell használni arra, hogy "megvédjük a magyar érdekeket, a magyar gazdaságot, megteremtsük a magyar gazdaság újbóli, nagymértékű növekedését és megvédjük a magyar emberek munkahelyeit" - hangoztatta a politikus.

A magyar külgazdasági erőfeszítésekben nagy segítséget jelent, hogy nagy, integrált, egységes külügyi irányítás működik, amelyhez a polgári hírszerzés is tartozik - értékelt Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter tavaly december 9-én az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti éves meghallgatásán a felügyelete alá tartozó Információs Hivatal kapcsán beszámolt az ottani eszközbeszerzésekről és arról, hogy két központot is létrehoztak. Szijjártó Péter akkor javasolta, hogy a testület a krízisközpontban tartson kihelyezett ülést, ahol a tervezett modernizációs folyamat részleteiről is tájékoztatást ad.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom