Külföld

„Hazánknak fontos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása”

Köszönet illeti Törökországot, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik a saját területén, ez rendkívül fontos Magyarországnak és Európának - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, miután hivatalos találkozón fogadta Hulusi Akar török védelmi minisztert.

„Hazánknak fontos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása”
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b3) fogadja Hulusi Akar török védelmi minisztert a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán 2021. február 3-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy Magyarországnak fontos, mindennapos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása, a déli határ védelme.

Hangsúlyozta: Magyarország szándéka a békemissziós feladatok során, hogy a katonák ott segítsenek a problémák felszámolásában, ahol azok keletkeznek. Ebben a kérdésben Törökország ugyanígy gondolkodik - jegyezte meg.

Egyformán látják azt is, hogy fontos a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása. Törökország jelentős erőkkel járul hozzá a békemissziós feladatok ellátásához a Nyugat-Balkánon is, ezért köszönet és elismerés illeti, hiszen segíti Magyarország célkitűzésének megvalósítását - hangoztatta Benkő Tibor.

Békéről, biztonságról akkor lehet közösen gondolkodni, ha a továbbiakban is folytatják az együttműködésüket a kiképzés és az oktatás területén - vélekedett.

A „megfelelő képességeket” csak akkor lehet kialakítani, ha erős védelmi ipart hoznak létre, a kutatás-fejlesztés, az innováció területén is megtalálják a kooperáció lehetőségét - mondta.

A béke és a biztonság egyik kulcskérdése a terrorizmus elleni küzdelem - emelte ki a magyar miniszter.

Kijelentette, hogy Törökország nagyon eredményesen kezeli a koronavírus-járványt, amihez gratulált.

Benkő Tibor közölte: bíznak benne, hogy a pandémia miatti helyzet lehetővé teszi augusztusban a nemzetközi repülőnap megtartását Kecskeméten. Kérte partnerétől, hogy az eseményen vegyen részt a Török Csillagok nevű alakulat, és Hulusi Akar támogatta az elképzelést.

Hulusi Akar török védelmi miniszter (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2021. február 3-án
Hulusi Akar török védelmi miniszter (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2021. február 3-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar miniszter azt mondta, hogy barátsága kollégájával „nem tegnap” kezdődött, hiszen éveken keresztül szolgáltak együtt vezérkari főnökökként az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) szövetségrendszerében.

A béke és a biztonság megőrzése a legfontosabb feladat - hangoztatta.

Közölte, hogy koszorúztak az első világháborúban elhunyt török hősök emlékművénél. Ugyanezt a tiszteletet Törökország is megadja Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján - tette hozzá.

Benkő Tibor úgy összegzett, hogy eredményes, hasznos, baráti találkozón vannak túl.

Hulusi Akar szerint hatékony megbeszéléseket folytattak, amelyek egész Európa előnyére válnak majd.

Tárgyaltak a NATO-ról, a Balkánról, Líbiáról, Afganisztánról, Azerbajdzsánról - sorolta.

A török miniszter úgy fogalmazott, hogy tiszta és nyílt a két ország kapcsolata. Azt kívánta, hogy mielőbb legyen hasonló találkozó, mert sok a közös munka.

Úgy látják, hogy Magyarországnak nagy a szerepe a közép-európai változásokban - mondta Hulusi Akar.

Kapcsolódó írásaink