Külföld

Ismét bődületesen benézte Gyurcsányné és a balliberális sajtó

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pártalapítványával, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal (PMA) kapcsolatban 2021. január 25-én a közvélemény félretájékoztatására alkalmas, helytelen állításokat tartalmazó cikk jelent meg a szabadeuropa.hu internetes hírportálon. A cikkben szereplő téves információkat sorra átvette az ellenzéki média (telex.hu, 444.hu, Népszava, 24.hu), majd az Euractiv.com, de még Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is a tényeket elhallgatva, elferdítve posztolt a témában - írja a Polgári Magyarországért Alapítvány lapunknak is eljuttatott közleménye.

Ismét bődületesen benézte Gyurcsányné és a balliberális sajtó
Gyurcsányné Dobrev Klára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Felhívják a figyelmet arra, hogy  megjelenések előtt egyik médium sem kereste fel és kérte a PMA véleményét, állásfoglalását. A cikkekben szereplő hamis és téves állításokat sorban cáfolja meg az Alapítvány:

  • „A nagy pártcsaládokéval vetekszik a brüsszeli Fidesz-alapítvány költségvetése”. Nincs „brüsszeli Fidesz-alapítvány”. A Polgári Magyarországért Alapítvány a jogszabályoknak megfelelően Magyarországon bejegyzett szervezet, melynek székhelye Budapesten van - írják.

  • Helytelen és ártó szándékot sejtető a párt, a pártalapítvány és a pártközeli think tankek (agytrösztök) fogalmának és finanszírozásának az összemosása. A megjelent cikk azt sugallja, hogy csak a Polgári Magyarországért Alapítvány részesül központi költségvetési támogatásból, ezzel szemben Magyarországon valamennyi pártalapítvány állami támogatásban részesül, melynek mértéke mandátumarányosan oszlik meg. (A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény rendelkezéseinek értelmében a pártalapítványok költségvetési támogatási rendszere az országgyűlési választásokhoz, támogatásuk mértéke pedig az alapító párt országgyűlési választáson elért eredményéhez igazodik.) - emelik ki.

  • A pártalapítványok (nem csak a PMA) központi támogatásának összege mindenki számára nyilvános, az alapítványok gazdálkodása pedig átlátható (az Állami Számvevőszék vizsgálatai és jelentései alapján az átláthatóság éppen a DK pártalapítványával kapcsolatban vonható kétségbe) - hívják fel a figyelmet.

  • „Megnéztük néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy tartanak-e fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtunk, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.” A fenti mondat könnyen félreértelmezhető állítás, mivel a német CDU (KAS Europabüro Brüssel), a CSU (HSS Europa-Büro Brüssel), és a Zöldek (Heinrich Böll Stiftung European Union) pártalapítványai is jelen vannak Brüsszelben, több alkalmazottal. Sőt, a pártalapítványokon túl a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is működtet Brüsszelben „Budapest irodát”, melynek a fővárosi önkormányzat a közelmúltban 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a rendelkezésére álló összegét.

  • Dobrev Klára szerint a Fidesz irodát vásárolt Brüsszelben. ”#Fidesz purchased an office of 500 m2 in Brussels” és azt is írja, hogy „Its budget helps you understand more about the current political injustice in #Hungary.”, miszerint a PMA költségvetése segít jobban megérteni a Magyarországon jelenleg uralkodó politikai igazságtalanságot. Dobrev állításával szemben az az igazság az, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány nyitott irodát Brüsszelben.

  • A PMA nagy tisztelettel azt javasolja a Képviselő Asszonynak, hogy inkább a DK pártalapítványának gazdálkodását ellenőrizze, és a 2017-2018. évre vonatkozó ÁSZ jelentés iránymutatásait figyelembe véve a jövőben őrködjön jobban a közpénz felelősségteljes és átlátható felhasználása felett - írják reakciójukban.

Az Alapítványunkkal kapcsolatos megjelenés is példája annak, hogy az elmúlt években a hazánkról szóló információk gyakran egyoldalúak, negatívan elfogultak voltak, s a valóságot eltorzítva, nemritkán hamis képet festettek Magyarországról. Alapítványunk a brüsszeli jelenlétével kíván tenni ez ellen. Brüsszeli képviseletünk legfőbb célja, hogy a párbeszéd révén egy kiegyensúlyozottabb kPMAép alakuljon ki hazánkról az európai politikai, gazdasági és tudományos döntéshozók körében - foglalja össze a Polgári Magyarországért Alapítvány sajtóközleménye.

Kapcsolódó írásaink