Külföld

Biden 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új, demokrata párti elnöke 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot országában.

Biden 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot
Joe Biden hivatalba lépő elnök
Fotó: AFP/Getty Images North America

Az intézet gyorselemzésében azt írta: a szerdán hivatalba lépő elnök már beiktatása napján több rendeletet tervez aláírni, sőt, a hivatalban töltött első száz nap alatt egy nagyszabású bevándorlási tervet fog benyújtani a kongresszusnak, amelyben az elnökválasztási kampány során tett ígéreteit kívánja jogszabályokba önteni.

Kiemelték: Joe Biden komoly ígéreteket fogalmazott meg a bevándorlási politika kapcsán is. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy „a botrányokba és tüntetésekbe fulladó hivatalátadás”, illetve az elhúzódó súlyos koronavírus-járvány miatt Joe Biden valószínűleg csak megkésve kezdheti el programjának végrehajtását.

„Az új amerikai elnök migrációs szemléletmódja illeszkedik a korábbról ismert demokrata párti nézőponthoz” - fogalmaztak. Joe Biden egyrészt folytatná a Barack Obama hivatali idejében megkezdett gyakorlatokat, másrészt elismeri, hogy tanulnia kell az akkor elkövetett hibákból; a bevándorlást nem kezelheti pusztán humanitárius kérdésként - tették hozzá

Joe Biden többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a „drákói szigor” megszüntetését. Az elnök bevándorláspolitikájára az eddigi tervek alapján a kettősség lesz jellemző: egyrészt állampolgárságot adna a már az országban tartózkodó közel 11 millió - papírokkal nem rendelkező - bevándorlónak, ugyanakkor a migrációt kiváltó okokat a kibocsátó országokban kívánja megoldani - írta az intézet.

Hangsúlyozták: ha valóban honosítja az Egyesült Államok területén jogszerűtlenül tartózkodó 11 millió embert, akkor egy „új rekordot” állít fel. Ugyanis így ez a jogszabály lesz az, amely az amerikai történelem során a legtöbb illegális státuszú embernek állampolgárságot ad.

Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, az állampolgárság tömeges megadása „pull factorként” működhet, hiszen ha az útnak indulást fontolgatók - vagy akár már úton lévők - azt látják, hogy legalizálják az illegális bevándorlókat, akkor joggal számíthatnak arra, hogy az új rendszer számukra is megadja majd ezt a lehetőséget.

A Biden-adminisztráció a jobb és hatékonyabb határvédelmi technológiákba való befektetés, a határátlépő pontok infrastruktúrájának fejlesztése, a kormányzati szervezetek közötti együttműködés javítása, valamint a szomszédos országokkal való partnerségi viszony kiépítése útján akarja megreformálni a bevándorlási politikát. Elkötelezettek továbbá a tisztességes és humanitárius elveken alapuló bevándorlási rendszer, valamint a bevándorlókat kibocsátó országok támogatása mellett - írták.

Joe Biden várhatóan össze fogja hívni a regionális partnereket (Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Kanada), hogy közös megoldást találjanak a regionális szintű problémákra - vélekedett a Migrációkutató Intézet, amely szerint kérdéses, hogy az érintett kibocsátó és tranzitországok mennyire képesek és hajlandóak mérsékelni a kivándorlást és a kivándorlási hajlandóságot. Ezen belül kérdés, hogy az elmúlt években népszerű „migránskaravánok” elindulásának megakadályozásában sikerül-e szövetségesre lelnie a nemzetközi partnerekben.

A Migrációkutató Intézet elemzésében megjegyezte: az is kérdéses, hogy Joe Biden reformtörekvéseinek mennyire van meg a politikai támogatottsága, adminisztratív háttere.

Kapcsolódó írásaink