Külföld

Magyarország segíti az azeri újjáépítést

A hegyi-karabahi konfliktus után Magyarország segíti az azeri újjáépítést - írta csütörtökön a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Arra is kitért: reális, hogy a 2020-as évek közepétől Magyarország Azerbajdzsánból is vásárolhat majd gázt.

Magyarország segíti az azeri újjáépítést
Szijjártó Péter munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszterrel egyeztetett
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter videokonferencián tárgyalt Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszterrel, a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság társelnökével csütörtökön.

A miniszter szerint kétségtelen, hogy az elmúlt hetekben a világjárvány mellett a hegyi-karabahi konfliktus volt a másik fontos esemény a nemzetközi sajtóban. "Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása mellett és a konfliktusok tárgyalásos megoldását pártoltuk" - emelte ki. A konfliktus végeztével most már arról tárgyaltak, hogy a magyar vállalatok miként vehetnek részt a korábban háború sújtotta területek újjáépítésében - közölte.

Objektum doboz

Azeri oldalról üdvözlik ezt a szándékot, az Eximbank pedig egy 100 millió dolláros hitelkeretet nyitott az újjáépítési programban részt venni szándékozó magyar vállalatok számára. A háború következményeinek csökkentése érdekében pedig a magyar kormány 25 ezer euró támogatást ajánlott fel aknamentesítésre.

A magyar vállalatok az elmúlt időszakban jelentősen növelték jelenlétüket az azeri piacon: a Mol a valaha megvalósult legnagyobb magyar vállalati befektetést hajtotta végre, a Wizz Air készen áll járatai újraindítására, a Hell 25 százalékos piaci részesedést ért el, és újraindult a szarvasmarhaexport is - ismertette.

Szijjártó Péter kiemelte: itt, Közép-Európában kritikus fontossága van a gázellátásának, "nekünk is fontos, hogy minél több forrásból tudjunk gázt vásárolni". Azerbajdzsán és Európa között létrejött a közvetlen gázvezeték-összeköttetés, az MVM és az azeri gázvállalat pedig megkezdték a szerződéses kapcsolatok felépítését, így reális, hogy a 2020-as évek közepétől Magyarország Azerbajdzsánból is vásárolhat majd gázt - írta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Jelentősen drágultak a lakások az EU-ban

ĀA járvány miatt elrendelt korlátozások hatására sokan kényszerültek otthonaikban maradni, rendkívül megugrott a távmunkában és a távoktatásban résztvevők száma, így nőtt az igény a tágasabb lakások iránt